Izvor:
28.04.2016 u 21:26
0

POLOŽENI VENCI U TEREZINU: Odata pošta Principu i srpskim zarobljenicima

Povodom obeležavanja 98. godišnjice smrti Gavrila Principa, državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je danas u gradskoj tvrđavi u Terezinu u Češkoj, gde je Princip, kao zatvorenik, preminuo 28. aprila 1918. godine.

U sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata kraj mauzoleja sa spomen kosturnicom u Jindrihovicama održana je i državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti srpskim ratnim zarobljenicima preminulim u tom logoru, saopštio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence je na spomen obeležja u ime Vlade Srbije položio predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a organizator komemoracija je Odbor u saradnji sa ambasadom Srbije u Češkoj, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tokom Prvog svetskog rata teritorija današnje Češke Republike bila je mesto interniranja srpskih ratnih zarobljenika i političkih zatvorenika iz čitave tadašnje Austro-Ugarske.

Iz tog razloga je i osnovan zarobljenički logor pored mesta Jindrihovice, nedaleko od Karlovih Vari. U nečovečnim uslovima, mučeni glađu, žeđu i prinudnim radom, od posledica raznih zaraznih bolesti umrlo je 7.100 srpskih vojnika koji su kao ratni zarobljenici bili internirani u ovaj logor.

U Češku je deportovan i Gavrilo Princip, kao jedan od osuđenih za učešće u atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine.

Više o tome možete pogledati u prilogu iz jutarnjeg programa (KLIKNITE OVDE).

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter