Izvor:
28.04.2016 u 02:44
0

USKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA: Nikakve nepravde nas ne smeju zavaditi

Patrijah Irinej pozvao je danas u Uskršnjoj poslanici na očuvanje jedinstva među srpskim narodom istakavši da se na veliki hrišćanski praznik "molitveno sećamo svih prognanih Srba a posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji".

"Nemanjićke svetinje vekovima sijaju kao svetionici u magli naše istorije, ukazujući nam na sveobuhvatne duhovne horizonte Carstva Božjeg koje nije od ovoga sveta", naveo je u poslanici Irinej, prenela je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh je istakao i da "zato nas nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne mogu i ne smeju podeliti i zavaditi".

"Na ovaj Praznik naročito se molitveno sećamo svih prognanih Srba, koji već dve decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradedovskim ognjištima i da, zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe pretnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi", naveo je on.

Irinej je ukazao i da "posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji" koji "živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja".

"Svetolazarevsko Kosovo uvek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja. Koliko je samo puta naš narod stradao, ali opet se, Božjom silom, uspravljao i obnavljao, nastavljajući da hodi putem Hristovim", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tome nas najbolje uče "naši sveti i naše kosovske i metohijske svetinje" u kojima počivaju svete mošti mnogih ugodnika Božjih "i na kojima je kao pečatom utisnuta krstovaskrsna tajna Hristova".

On je podsetio i da su srpske crkve i manastiri, sela i gradovi stradali vekovima "ali smo ih opet obnavljali, obnavljajući time i sami sebe, kao živu Crkvu Božju".

"Zato, umesto plača i ridanja pevajmo pobednu pesmu, jer u svetlosti Vaskrsenja, krst koji nosimo nije simbol poniženja i sramote, već novog dostojanstva i slave", naveo je Irinej.

Izvor: Beta
FOTO:Twitter/WebtribuneRs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter