Izvor:
28.04.2016 u 02:29
0

SLUČAJ KOJI ISTORIJA NE PAMTI: Evo zašto će ovaj Uskrs biti drugačiji od prethodnih

Po kalendaru Srpske pravoslavne crkve Uskrs ove godine pada na 1. maj, datum na koji se slavi i Praznik rada.

Retke su godine kada pravoslavni i katolički Uskrs padaju na isti dan, a još ređe kada, kao ove godine, imaju razmak veći od mesec dana

Pošto će Uskrs i 1. maj pasti istog dana, ovo praktično znači da ćemo imati manje slobodnih dana, kao što je to uobičajeni slučaj kada su ovi praznici razdvojeni.

No, to da Uskrs padne na Prvi maj, dešavalo se i ranije… Ono, međutim, što se nije dešavalo jeste nešto drugo. Katolički Uskrs ove godine bio je 27. marta, što je prvi put u ovom veku da je bio čak 34 dana pre pravoslavnog.

Možda niste znali, ali katolički Uskrs uvek pada između 22. marta i 25. aprila, dok pravoslavni može da bude između 4. aprila i 8. maja. U praksi se, međutim, skoro nikada ne dešava da je razmak veći od mesec dana.

Najveći razmak u Uskrsu katolika i pravoslavaca u ovom veku dogodio se 2013. godine, kada je on iznosio 33 dana.

Poslednji put se datum Uskrsa pravoslavaca i katolika poklopio 20. aprila 2014. godine.

HappyTv.rs
Foto:Twitter/aa_balkans

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter