Izvor:
14.12.2019 u 16:19
0

POBEDA „SLUŽBENOG GLASNIKA“ Sačuvali kultne knjižare „Prosvetu“ i „Gecu Kon“

Sporazumom o poslovnoj saradnji dve najznačajnije izdavačke kuće u Srbiji, odobrenim juče u Ministarstvu privrede, Službeni glasnik će od propadanja sačuvati Prosvetu, kao i kultnu knjižaru "Geca Kon", koja je deo najuspešnijeg izdavačkog preduzeća Jugoslavije, saopšteno je iz Službenog glasnika.

Zahvaljujući Glasniku i ovom ugovoru, koji na snagu stupa od marta 2020. godine, Prosveta će, kao ugledna kuća s tradicijom dugom 75 godina, zadržati svoj dosadašnji status pravnog lica.

Pored toga, pomenutim sporazumom biće obuhvaćena i sanacija knjižare "Geca Kon" vredna 200.000 evra.

Prema ugovoru, predviđeno je da Glasnik preuzme izvestan broj radnika Prosvete, kao i da Glasnikova izdanja budu puštena u prodaju u knjižarama Prosvete.

U saopštenju se podseća da nije prvi put da JP Službeni glasnik, pored izuzetnog doprinosa koji pruža razvoju kulture, preuzima na sebe i očuvanje znamenitih ustanova čiji je opstanak ugrožen.

Tako je 2017. godine ovo preduzeće preuzelo prostor čuvene knjižare "Plato" na Filozofskom fakultetu, a koji je četiri godine bio prazan.

EKSKLUZIVNO Ovde se seli Stari most, simbol Beograda! SAZNAJTE u TELEMASTERU u 17.30

Nakon renoviranja prostorija, Glasnik je vratio kvalitetnu knjigu na Plato, koje važi za referentno mesto akademskog života u Beogradu, otvorivši knjižaru simbolično nazvanu "Novi Plato".

Izdavačka kuća Prosveta osnovana je 14. decembra 1944. godine, a od tada je izdala 20.000 naslova.

Prva objavljena knjiga bila je "Narod je besmrtan" sovjetskog pisca Vasilija Grosmana, nakon čega su usledila tri čuvena dela nobelovca Ive Andrića, koji je ujedno bio i prvi predsednik Upravnog odbora Prosvete.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter