Izvor:
14.12.2019 u 13:10
0

MORAVSKI KORIDOR SUTRA POČINJE SA IZGRADNJOM Radovi na izgradnji prvog digitalnog autoputa

Radovi na izgradnji prvog digitalnog autoputa u Srbiji, Moravskog koridora od Preljine do Pojata, počeće sutra kod Kruševca u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Autoput će biti dug 112,3 kilometara i povezaće sve veće gradove centralne Srbije između Pojata i Čačka: Kruševac, Kraljevo, Trstenik i Vrnjačku Banju.

Imaće moderne optičke i digitalne kablove i besplatan internet, kao i obaveštenja za vozače.

Moravski koridor biće do sada najširi autoput u Srbiji, pošto će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Ta značajna saobraćajnica povezivaće područje na kojem živi više od pola miliona ljudi, a biće i veza između putnog Koridora 10 i autoputa "Miloš Veliki" (Koridora 11).

Reč je o izgradnji najsavremenijeg autoputa u centralnoj Srbiji "na tri Morave" i planirano je da se prvo gradi deonica od Kruševca do Pojata.

ŠEF DRŽAVE U KONTROLI Vučić obišao radove na autoputu Surčin-Obrenovac

U okviru tog projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, biće postavljeni i telekomunikacioni uređaji i prvi put će biti primenjene neke nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž autoputa podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na autoputu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

Tako će svi učesnici imati najave šta se dešava na putu, na primer, da li ima zastoja i potrebe da se preusmeri saobraćaj.

Komercijalni ugovor za izgradnju autoputa od Pojata do Preljine potpisan je 5. decembra sa američko-turskom kompanijom Behtel Enka UK Limited, u prisustvu predsednika Vučića.

Ugovor sa Behtelom je vredan 745 miliona evra.

SVE ZA LJUBAV: Najstariji mladoženja u Srpskoj ima 85, a nevesta 79 godina!

Moravski koridor gradiće se u dužini od 112,3 kilometra, a čine ga tri deonice: Pojate – Kruševac, dužine 27,83 km, Kruševac – Adrani, dužine 53,88 km i Adrani – Mrčajevci – Preljina, dužine 30,66 km.

Autoput se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas i biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust. Širina autoputa biće oko 30 metara.

Gradnja autoputa Preljina – Pojate, kako je ranije najavljeno, biće završena za manje od četiri godine.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter