Izvor:
12.12.2019 u 10:01
0

STIGLE UVEĆANE PLATE U JAVNOM SEKTORU: Koverte deblje za OSAM do 15 odsto!

Jutros su počele prve isplate uvećanih zarada u javnom sektoru, potvrđeno je u Ministarstvu finansija.

Isplate su počele sa novembarskom platom, čija je isplata počela u mesecu decembru.

Plate su uvećane u rasponu od osam odsto do 15 odsto. Mali je rekao su najveće povećanje plata od 15 odsto dobile medicinske sestre, zatim slede doktori sa 10 odsto povećanja, a toliko su dobili i istraživači u naučno-istraživačkoj delatnosti i zaposleni u ustanovama kulture, zatim devet odsto su dobili zaposleni u visokoškolskim ustanovama i ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, predškolskim ustanovama, kao i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite.

Zaposleni u državnoj upravi su dobili po osam odsto povećanja plata.

Osnovna neto plata medicinske sestre, bez minulog rada, u oktobru 2019. godine iznosila je 42.819 dinara, dok u novembru iznosi 49.242 dinara, dok je osnovna plata doktora specijaliste u oktobru iznosila 87.518 dinara, a u novembru iznosi 96.269 dinara.

Osnovna neto plata, bez minulog rada, sa sedmim stepenom stručne spreme u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i predškolskim ustanovama, za vaspitača, učitelja i nastavnika, je povećana sa 54.216 dinara, koliko je iznosila u oktobru 2019. godine, na 59.095 dinara, koliko iznosi u mesecu novembru.

– U sektoru zdravstva medicinski tehničari u 2020. godini će imati prosečnu platu veću za 37,9%, u odnosu na period pre fiskalne konsolidacije, odnosno 53,2 odsto veću u odnosu na 2015. godinu. U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja zaposleni će u 2020. godini imati prosečnu platu veću za 29,7 odsto, u odnosu na 2014. godinu, pre početka fiskalne konsolidacije, odnosno 44,1 odsto veću u odnosu na 2015. godinu – rekao je ministar finansija.

Prosečna plata profesionalnog vojnika sa srednjom stručnom spremom u oktobru 2019. godine iznosila je 43.114 dinara, dok je u novembru iznosila 46.994 dinara, što je povećanje za 9 odsto.

– Zahvaljujući dobrim rezultatima stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plate u javnom sektoru i na taj način podižemo životni standard građana Srbije. Osim toga, povećali smo minimalnu cenu rada, tako da će ona od 1. januara biti veća za 3.000 dinara. Tako podstičemo i veće zarade u privatnom sektoru, gde takođe radi veliki broj građana Srbije. Samim tim, očekujemo da prosečna plata već u decembru bude oko 500 evra. To je obećanje koje smo dali i koje je možda nekima zvučalo nedostižno, ali koje ćemo uspeti da ispunimo – istakao je ministar Mali.

On je dodao da nije bilo lako 2014. godine, kada je predsednik Aleksandar Vučić započeo strukturne reforme.

– Nije bilo lako ni u ekonomskom a ni u političkom smislu, ali sada vidimo da je to bila dobra, prava i hrabra odluka. Ponosni smo na makroekonomske rezultate i na ubrzani razvoj naše ekonomije, i želimo da to osete i građani Srbije. Svi naši makroekonomski pokazatelji su dobri, imamo rast BDP-a od 4,8% u trećem kvartalu ove godine, nezaposlenost nam je pala na 9,5 odsto, a nezaposlenost mladih je smanjena sa 51,2%, koliko je iznosila 2012. godine, na 26%, koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine. U poslednjih pet godina u Srbiji imamo 400.000 novozaposlenih, po čemu se nalazimo u samom vrhu Evrope. Dobre rezultate nam potvrđuju i svetske finansijske institucije i rejting agencije, a upravo će sutra jedna rejting agencija objaviti reviziju našeg kreditnog rejtinga, te se nadamo i verujemo da ćemo dobiti dobre vesti – naglasio je ministar.

Ministar Siniša Mali je istakao da nivo plata u 2020. godini zadržava učešće od 9,5% BDP, na nivou opšte države, koliko će iznositi i na kraju 2019. godine.

Izvor: Blic.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter