Izvor:
24.11.2019 u 11:19
0

NASILJE SE NEĆE TOLERISATI: Trudimo se da omogućimo što bolji boravak u Sigurnoj kući, ali i pripremu za izlazak!

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković posetio je danas Sigurnu kuću gde je razgovarao sa koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici, Vesnom Stanojević i štićenicama i poručio da se nasilje u Srbiji neće tolerisati.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, a Miličković je ocenio da je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici dala pozitivne rezultate.

Država danas odgovornije brine o žrtvama nasilja i trudi se da na sve načine osigura njihovu bezbednost. Policija je uvek siguran i pouzdan oslonac, ne samo štićenicama Sigurne kuće već i svim žrtvama nasilja u porodici, kao i svim građanima Srbije – rekao je Miličković, saopštila je opština Rakovica.

On je dodao da još dosta mora da se radi na prevenciji kako bi se sprečili uzroci nasilja, a ne posledice, kao i da se u borbu protiv nasilja mora uključiti čitavo društvo.

Miličković je istakao da se nadležne institucije sada odgovornije ponašaju prema žrtvama nasilja u porodici i podsetio da je sproveden veliki broj obuka i edukacija kako bi predstavnici policije, tužioci, socijalni radnici sada bili senzibilniji prema žrtvama nasilja, pre svega porodičnog nasilja.

Želim da poručim svim građankama i građanima da nećemo tolerisati nasilje u Srbiji, ni prema ženama, ni prema deci, niti prema starima. Nećemo tolerisati pretnje koje siledžije i nasilnici upućuju ženama – istakao je on.

Rekao je i da su uvrede koje svakoga dana preko društvenih mreža upućuju ženama pojedini predstavnici SZS za svaku osudu.

Ne možete napadati žene u Srbiji i očekivati podršku građana na izborima. Zato SZS i njima slični, koji vređaju, omalovažavaju i fizički nasrću na žene, novinarke i političarke, nikada neće dobiti podršku naroda – poručio je Miličković.

Mališanima i korisnicama Sigurne kuće Miličković je doneo prigodne poklone.

Poseti sigurnoj kući prisustvovali su predsednik Gradske opštine Rakovica Vladan Kocić, član Veća grada Beograda Filip Marjanović, narodne poslanice Dušica Stojković i Vera Jovanović.

Koordinatorka Savetovališta, Vesna Stanojević je zahvalila na poklonima kao i na pomoći i podršci u osnaživanju i osamostaljivanju štićenica Sigurne kuće.

Ona je podsetila da je potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović nedavno inicirao sa Privrednom komorom Srbije organizaciju edukacija i radionoca koje će pomoći ženama da se ekonomski osamostale, započnu svoj posao, završe obuku za korišćenje računara i engleski jezik.

Trudimo se, zajedno sa svim nadležnim institucijama da ženama omogućimo što bolji boravak u Sigurnoj kući, ali i pripremu za izlazak, kako bi bile spremne za sve ono što ih očekuje kada napuste ovo mesto, tako da odavde izađu sa verom u sebe i nadom u bolji život. Naš zajednički cilj je da se ove žene osnaže, osamostale, dobiju neophodna znanja i da nastave da žive sa svojom decom dalje od nasillja koje su trpele – istakla je Stanojević.

Izvor: Tanjug
Foto: havenhousefsc.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter