Izvor:
17.11.2019 u 08:15
0

ALEKSINČANI I DANAS OPLAKUJU NASTRADALE: Rudnik SMRTI je odneo 91 život!

Pre tačno trideset godina, sedamnaestog novembra 1989. godine, u najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, u Aleksinačkim rudnicima, nastradao je 91 rudar od trovanja ugljen-monoksidom.

Tela poginulih rudara izvlačena su sa dubine od 700 metara, skoro mesec dana.

Od 178 rudara koji su tog jutra ušli u okno broj 2 Aleksinačkog rudnika, polovina se nije vratila. Ljubiša Stanojević, koji je sa svojim timom iz jame izvlačio tela nastradalih rudara, nagrađen je državnim ordenom za hrabrost.

Na sve strane leševi, a pre toga su se borili za život, pomoću maski koje su imali samo spasioci. Teško, jako teška scena, mnogi od spasilaca nisu mogli da izdrže, pa su povrćali i vraćali se– ispričao je Ljubiša Stanojević, član spasilačkog tima.

"Najmanje desetak njih sam prethodnog dana primio na posao, uputio ih šta treba da rade, kako da rade, a sutradan su već nastradali", kaže Dušan Stanojević, sekretar Aleksinačkih rudnika od 1974. do 1991.

Aleksinački rudnik je bio okosnica razvoja u ovom kraju .

Ovo je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u bivšoj Jugoslaviji, u kojoj je od trovanja ugljen-monoksidom nastradala polovina prve smene rudara. Rudnik je ubrzo nakon toga zatvoren.

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter