Izvor:
07.11.2016 u 21:59
0

Nesebičan potez meštanina Buljana kod Paraćina: Darivao milione za asfalt u svom selu

Borivoje Jovanović iz sela Buljana kod Paraćina, poklonio je više od sedam miliona dinara da bi asfaltirala ulicu koja vodi do groblja u njegovom selu! Posao je završen, kilometar asfalta postavljen. Put od centra Buljana do mesnog groblja bez asfalta, zadavao je svima velike muke jer se povorka koja je ispraćala najmilije do večne kuće teško kretala…

Dobio sam poprilično nasledstvo od ujaka Radivoja Miljkovića o kome sam godinama brinuo, kao što još uvek brinem o njegovoj supruzi Brankikaže Borivoje. – Imao je veoma težak život. Pre četiri decenije, radeći na miniranju tunela u Švajcarskoj, eksplodirala je mina i on je ostao bez oba oka. Vratio se ovde, od države Švajcarske je dobio pozamašnu odštetu i penziju. Preminuo je 27. januara ove godine, ujna i ja smo odlučili da deo nasledstva doniramo za asfaltiranjeulice kojom smo i njega ispratili na večni počinak.

Ujak Radivoj umro je u 81. godini. Mada je decenijama živeo u mraku, bavio se poljoprivredom. Za razliku od njega, supruga Branka je godinama nepokretna. U 84. je godini pa Borivoje brine o njoj. Imali su jednog sina koji je, nažalost, umro, tako da su Miljkovići ostali bez direktnih potomaka.

Dobrotvor iz Buljana je odlučio delom nasleđenog novca asfaltira ulicu kako bi meštani sačuvali uspomenu na njegovog ujaka. Ulicu nije mogao da gradi kao fizičko lice, pa je sa opštinom Paraćin sklopio ugovor o donatorstvu i u budžet uplatio 7.346.000 dinara. Tačno toliko je koštalo asfaltiranje 1.020 metara.

Posao je sprovela i nadzirala Direkcija za izgradnju posle javne nabavke, sve po zakonskoj proceduri. Pripremni radovi i trasiranje puta trajali su oko dva meseca, a asfaltna masa – kako je i najavljeno – razlivena je krajem oktobra.

Jedini zahtev koji je Borivoje Jovanović imao kada je opštini poklanjao milione bio je da se, kad se put asfaltira, postavi tabla sa imenom. Ali ne sa njegovim, već ujaka Radivoja, kako bi selo sačuvalo sećanje na njega. To je, naravno, i učinjeno.

Darodavac je zadovoljan, ispunio je svoju misiju. I tvrdi da bi se u Srbiji živelo lepše kada bi i drugi koji imaju para, krenuli istim putem i učinili ponešto za kraj u kome žive.

PUT BIO VELIKI PROBLEM

Predsednik mesne zajednice Buljane Dragan Milenković objašnjava da je put do groblja bio zaista ogroman problem selu jer je na nizbrdici. Kad su kiše, povorka sa pokojnikom jedva se kretala ulicom, koja je više puta nasipana, ali su je bujične vode iznova uništavale. Sada predstoji izgradnja kanala kako bi se vode odvele u njive i asfalt sačuvao.

Novosti.rs
Foto: novosti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter