Izvor:
14.11.2019 u 08:36
0

POLEĆE NOVI „TAJFUN“: Lovac spreman i za elektronsko ratovanje! (FOTO)

„Erbas“ je najavio novu verziju aviona „jurofajter tajfun“ sa mogućnošću elektronskog ratovanja. Najavljuju da bi avion mogao da uđe u upotrebu 2026. godine, a na fotografijama se vidi fantastičan multifunkcionalni displej i kokpit sa dva sedišta. Istovremeno, nove sisteme za elektronsko ratovanje razvija i švedski SAB, proizvođač „gripena“.

Borba za prevlast na „nebu“ koje predstavlja tržište borbenih aviona postaje sve interesantnija. Novi projekat „Erbasa“ prvo je predstavljen na medijskom brifingu 5. novembra a zatim su detalji izloženi na konferenciji 12. novembra.

„Erbas“ je ambiciozno pristupio konceptu „jurofajtera“ sa opcijom elektronske borbe (electronic combat role ECR). O čemu je reč? Avioni za elektronsko ratovanje poseduju opremu koja ometa neprijateljske radarske i radio-sisteme i umanjuju njihovu efikasnost.

Sudeći po najavama na sajtu kompanije, takve opcije dobiće i „jurofajter“. Ističe se da će to povećati mogućnosti aviona kao i sposobnosti koalicionih snaga u neprijateljskim okruženjima.

Kompanija veruje da su za budućnost zajedničkih operacija u vazduhu ključne mogućnosti elektronske saradnje. Nadaju se da će inicijalne ECR mogućnosti moći da budu uvedene u avion 2026. godine i da će se potom nastaviti njihov razvoj i potpuna integracija sa ostalim sistemima.

„Jurofajter ECR“ moći će da otkriva lokacije pasivnih emitera kao i da ometa druge emitere. Pružaće mogućnosti za različite elektronske napade i suzbijanje neprijateljskih protivvazdušnih sistema.

Od novina ističu se dva sedišta u kokpitu kao i multifunkcionalni panoramski displej na dodir, koji na fotografijama izgleda zaista impresivno.

Novi projekat predvodi gigant „Erbas“, a učestvuju firme „Premijum Aerotek“ i „Rols Rojs“ uz podršku nemačkih nacionalnih tela koje se bave bezbednosnom i vazduhoplovnom industrijom. Naglašava se da se izlazi u susret potrebama nemačkih vazdušnih snaga za mogućnostima elektronskog napada.

Iako nema potvrde od nemačkih vojnih zvaničnika, veruje se da bi „jurofajteri ECR“ mogli da zamene avione „tornado ECR“. Erbas tvrdi da „jurofajter“ predstavlja kičmu nemačkog ratnog vazduhoplovstva.

Nakon najava iz same kompanije oglasili su se analitičari, komentatori i novinari koji su prisustvovali konferenciji. Portal The Aviationis prenosi da je „Erbas“ predstavio konfiguraciju „jurofajtera“ sa dva elektronska ometača, tri tankera za gorivo od 1.000 litara i šest raketa vazduh-zemlja SPEAR-EW, uz četiri rakete „meteor“ i dve „iris-t“.

Uređaji za ometanje biće dopunjeni sa dva sistema za otkrivanje lokacije emitera koji će biti instalirani na krilima.

Sudeći prema izjavama osoba uključenih u program, zadnje sedište u avionu biće rezervisano za osobu zaduženu za „elektronsko ratovanje“. Prednji i zadnji deo kokpita biće nezavisni.

Direktor strateškog marketinga zadužen za „jurofajter“ Rafael Klaška navodi da se ovim postiže neprimetna tranzicija tako što se iskorišćava potencijal današnjih tehnologija, odnosno eksploatiše njihov potencijal za rast.

„'Jurofajter ECR' je savršen primer tog potencijala“, poručio je Klaška.

Novine stižu i u švedske „gripene“

Međutim, ni švedska kompanija SAB, koja proizvodi avion „gripen“, ne sedi skrštenih ruku. I ta kompanija je 4. novembra obavila prva testiranja uređaja za elektronsko ometanje. U saopštenju na sajtu kompanije tvrde da su testiranja izvedena u noćnim uslovima i da su bila uspešna.

Ističe se da je svrha novih ometača da zaštite letelicu od radara putem sofisticiranih funkcija ometanja i blokiranja mogućnosti neprijatelja za napad

SAB tvrdi da unapređuje mogućnosti elektronskih napada i da su novi ometači važan korak u tom pravcu.

Osim za „gripene“, novi ometači moći će da se koriste i na drugim tipovima letelica. Direktor marketinga i prodaje SAB-a je rekao da će novi sistem avionu dati mogućnosti slične onima koje ima američki avion EA-18G „grouler“.

Trenutno, jedini avion u Evropi koji ima mogućnost suzbijanja neprijateljskih protivvazdušnih sistema je „tornado ECR“, koji će biti penzionisan u narednim godinama. Zbog toga je logično što „Erbas“ i SAB rade na razvoju takvih sistema koji će biti nepohnodni u budućnosti, čak i u eri stelt aviona pete generacije.

„Jurofajter tajfun“ je višenamenski dvomotorni lovački avion četvrte generacije. Nastao je kroz saradnjeu Velike Britanije, Nemačke, Italije i Španije. Poseduje napredne sisteme i jedan je od najboljih lovačkih aviona u svetu.

„Gripen“ je takođe višenamenski borbeni avion četvrte generacije. Šveđani insistiraju na sopstvenom avionu i razvili su ovu letelicu uprkos brojnim teškoćama. Projekat se pokazao kao uspešan, a ponuđeni su i avioni za izvoz.

Izvor: rts.rs
Foto: nsmp.rs/ printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter