Izvor:
06.11.2016 u 02:38
0

Albanci ne puštaju ni mrtve da počivaju u miru: Na Zadušnice na Kosmetu Srbe dočekali korov i polomljeni spomenici!

Raseljeni Srbi iz Đakovice posetili su u subotu, na Mitrovdanske zadušnice, grobove svojih najbližih, a premda su na groblju zatekli polomljene spomenike i korov, nije bilo incidenata niti pokušaja Albanaca da ih spreče da obiđu pokojnike.

Osamdesetak Srba iz ovog grada, koji su utočište pronašli u Beogradu, Kragujevcu i drugim sredinama, organizovano su stigli do grobalja u Piskotama i Petrovcu.

I ono malo spomenika koji su bili čitavi prošle godine, sada je polomljeno. Iako je korov uzeo maha a grobna mesta se teško pronalaze, ipak smo srećni što smo uspeli da zapalimo sveće pokojnima rekao nam je Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Srba raseljenih iz Đakovice. – Nas oko 12.000 Srba proterali su iz ove opštine, ne daju nam kuće da obiđemo, ali groblja i crkvu Uspenja presvete Bogorodice ipak posećujemo, što nas hrabri i daje nam snagu da opstanemo u raseljeništvu.

Slično kaže i dvadesetpetogodišnji Ivan Tomić, koji dodaje da je strašno kako Albanci u ovom gradu nemaju obzira ni prema mrtvima, a cilj im je, očigledno, da unište sve što je srpsko.

– Osim spomenika koje svake godine ruše, a mi ih iznova obnavljamo i ispravljamo, ove godine su posekli 23 hrasta sa crkvenim zapisima koji su bili obeležje našeg pravoslavnog groblja – priča Veljko Komatović (32), koji sa svojom porodicom živi u ovom mestu, i dodaje da je kosovska policija ipak pronašla vinovnike ovog vandalizma.

Da se situacija na pravoslavnim grobljima u Metohiji ne razlikuje od onih u drugim sredinama gde su živeli ili gde žive Srbi, potvrđuje i Mališa Đurić, predsednik opštine Istok, napominjući da 90 odsto polomljenih i porušenih spomenika ne može da se popravi.

– Mada smo šest grobalja očistili uoči zadušnica, svega oko jedan odsto spomenika može da se popravi i uspravi, ostalo je sve u komadima – kaže Đurić.

SVUDA ISTE SLIKE

I DO groblja u južnom delu Mitrovice Srbi su stigli organizovano u nekoliko autobusa i privatnim automobilima. Polomljeni spomenici i deo groblja zarastao u korov sačekao je i raseljene Srbe iz Prištine, dok je slična situacija bila i na grobljima u Obiliću, Kosovu Polju i drugim mestima na KiM gde Srba više gotovo da nema.

Novosti.rs
Foto: Novosti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter