11°C

Beograd

PEKING: Kinezi već počeli da razvijaju 6G mrežu!

Dok je još neizvesno kada će 5G mreža biti dostupna širom sveta, Peking je već najavio planove za razvoj 6G tehnologije u nadi da će učvrstiti svoju nadmoć u bežičnim vezama u svetu.

Kinesko ministarstvo nauke i tehnologije postavilo je dva tima za razvoj 6G mreže. Prva grupa povezuje nekoliko vladinih agencija, dok druga objedinjuje više od 30 stručnjaka sa raznih univerziteta, istraživačkih centara i korporacija.

Govoreći na prvom sastanku povodom razvoja 6G mreže, potpredsednik vlade Vang Si primetio je da trenutno globalno znanje ostaje u "istraživačkoj fazi", te da tačan put do 6G mreže još nije jasan, preneli su sinoć svetski mediji.

Međutim, Peking je odlučan u pobedi u trci za dominacijom u bežičnoj tehnologiji i planira da predstavi detaljan plan razvoja 6G mreže.

Kineske kompanije bile su u intenzivnoj konkurenciji sa svojim američkim i južnokorejskim rivalima prilikom razvijanja 5G mreže koja će omogućiti brži internet i naprednije pametne telefone. Prošle sedmice čak tri državno podržana operatera počela su da nude kineskim potrošačima "superbrze" 5G usluge.

Direktor Huaweija, jedan od lidera u 5G revoluciji, Ren Džengfei, potvrdio je da kompanija već odavno radi na razvoju 6G mreže, ali da će ova tehnologija stići tek za deset godina.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar