MINISTARKA BEZ PORTFELJA SLAVICA ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Važnosti ulaganja u rani razvoj dece!

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović pozvala je danas u Podgorici Crnu Goru i zemlje regiona da potpišu regionalni "Poziv na akciju za razvoj u ranom detinjstvu", kao odraz saradnje i posvećenosti ulaganja u rani razvoj dece.

Ðukić Dejanovićeva je učestvujući na konferenciji o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj dece u Podgorici podsetila da je u Srbiji u martu 2018. godine potpisan dokument "Poziv na akciju" koji se odnosi na razvoj dece u ranom detinjstvu.

Prema njenim rečima, ovaj dokument može poslužiti kao dobar primer u razvijanju regiona po meri deteta, kako bi se kroz ovaj i druge vidove saradnje države osnaživale na zajedničke akcije.

- Pozivam Crnu Goru i zemlje regiona da kao odraz naše saradnje i posvećenosti ranom razvoju izradimo i potpišemo regionalni Poziv na akciju za razvoj dece u ranom detinjstvu - istakla je Ðukić Dejanovićeva, navodi se u saopštenju iz njenog Kabineta.

Ministarka je istakla da je period od začeća do treće godine period najintenzivnijeg razvoja uopšte, posebno mozga, da se 80 odsto moždanog potencijala formira do treće godine života i da je upravo zato ulaganje u rani razvoj dece od suštinske važnosti za dalji kvalitet života.

Ona se osvrnula na istraživanja koja pokazuju da su najveći rezultati ulaganja primetni kod dece iz porodica s lošim socio-ekonomskim položajem i iz osetljivih grupa, i da ulaganja u rani razvoj predstavljaju značajan instrument za smanjenje siromaštva i nejednakosti u društvu.

Slavica Ðukić Dejanović je navela i da zajednica koja brine o svojoj budućnosti ide u susret izazovima, i pozvala da se odgovori traže izvan granica jedne države, izrazivši nadu da su pitanja koja su otvorena tokom konferencije samo nastavak saradnje u razvijanju regiona po meri deteta.

Cilj konferencije koja se, pod nazivom "Ulaganje u rane godine - Konferencija o fiskalnim i administrativnim imperativima za rani razvoj dece", održava u Podgorici danas i sutra u organizaciji Kancelarije UNICEF-a u Crnoj Gori i Univerziteta Donja Gorica jeste promovisanje važnosti ranog razvoja dece, kao vitalne strategije za dugoročni ekonomski razvoj država, kao i za ostvarivanje ciljeva u vezi sa ljudskim pravima i održivim razvojem.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro