Izvor:
01.11.2016 u 22:57
0

Preokret u istrazi smrti malog Radenka: Očajni otac izneo šokantne podatke!

Milan Nikodinović, otac dečaka Radomira (8) iz Loznice koji je preminuo nakon preloma ruke dobio je na uvid deo obimne papirologije prikupljene tokom istražnog postupka u vezi nesrećnog slučaja, a u njoj se, kako tvrdi, pojavio dokument za koji niko nije znao da postoji.

Nikodinović objašnjava da je reč o istoriji bolesti, za koju nije znao da ni da postoji i koju nije dobio u bolnici kada je trebalo da odnese dokumentaciju u Beograd, gde su se lekari Instituta za majku i dete borili da spasu ruku i život malog Radenka.

Dete je otišlo u Beograd u sredu u noć, a u četvrtak me supruga pozvala ujutro da donesem bilo kakav izveštaj jer je dete poslato samo sa snimcima preloma ruke. U bolnici sam tražio otpusnu listu ili istoriju bolesti, bilo šta, a oni su mi dali samo izveštaj lekara. Rekli su mi da istoriju bolesti i otpusnu listu ne mogu da dobijem zato što je dete odmah poslato za Beograd – kaže Milan.

Međutim, kada je nakon tragičnog događaja otišao u Tužilaštvo u Loznici da proveri da li je stigao obdukcioni nalaz, našao se u čudu.

Među papirima sam ugledao Istoriju bolesti. Pročitao sam, između ostalog, da smo odbili lečenje u bolnici i sve drugo što ide u prilog dobrom postupanju lekara. Još piše da je „dete primljeno kao hitan slučaj zbog otoka u predelu ručnog zgloba i šake sa ograničenom pokretljivošću prstiju, skoro da nije imalo pokrete i imalo je jake bolove – priča Milan.

On, međutim, podseća da su Radenka prethodno, u nedelju 2. oktobra, doveden u bolnicu zbog pada s tobogana i to sa o otvorenim prelomom desne podlaktice. Tada je, dodaje, u ambulanti "urađena repozicija i kontrolni snimak koji je pokazivao zadovoljavajuću poziciju ulomaka“.

Piše da je postavljena nadlaktna gips šina sa ručnim zglobom i da je „predložena hospitalizacija, što su roditelji odbili uz to da će se pridržavati saveta lekara da dete miruje“. U slučaju komplikacije preporučeno je, po tom papiru, da se javimo sutradan na pregled, a redovna kontrola je planirana za sredu 5.oktobar, kada dr Dobrivoje Bojanić (koga su roditelji označili kao odgovornog za smrt dečaka) radi u ambulanti – priča otac.

On dodaje da u dokumentaciji piše da je određena AT zaštita i antibiotici, kao i to da je kontrolni pregled redovno obavljen u sredu u prepodnevnim časovima.

Tu se navodi da je postojao blagi otok, da nije bilo bolova u ruci i da su „postojali pokreti u prstima i ruci sa manjom ograničenošću zbog otoka“. Međutim, tvrdim da meni i suprugi ni jednog trenutnka niko nije nudio da dete ostane u bolnici, niti smo bilo gde potpisali da to odbijajamo. Doktor mi je ulivao poverenje i ni jednim gestom nije pokazao da je situacija toliko ozbiljna, niti da bi zbog povrede moglo doći do trovanja – objašnjava otac malog Radenka.

U lozničkom Tužilaštvu nisu mogli da iznose detalje u vezi dokumentacije koja je sastavni deo predmeta, kao ni bilo koji deo dokaznog materijala.

Ta istorija bolesti za tužilaštvo je samo jedan od papira obimne medicinske dokumentacije koji će u toku postupka biti korišćeni. Druge komentare ne bih davao. Tačno je da je otac imao uvid u spise i da je fotokopirao neke delove – rekao je v.d. javnog tužioca Zoran Nestorović podsećajući da još uvek iz Ministarstva zdravlja čekaju izveštaj o sprovedenoj spoljnoj kontroli lozničke bolnice.

Podsetimo, Radenko je polomio ruku 1. oktobra, prilikom pada sa tobogana, posle čega mu je stavljen gips u bolnici u Loznici. Ruka je počela da mu otiče, a roditelji su nekoliko puta išli kod lekara koji ih je vraćao kući.

Prebačen je u Institut za majku i dete u Beogradu, ali je preminuo u nedelju 9. oktobra, od posledica sepse.

Blic
Foto: Kurir, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter