Izvor:
13.10.2019 u 12:48
0

NOVE START-UP KOMPANIJE: Kult „garažnog biznisa“!

Kreativan poduhvat entuzijasta — to je možda najkraća definicija moderne start-ap kompanije. Rizik i visoka profitabilnost su samo neke od karakteristika brzorastućih preduzeća, dok se suočavaju sa surovošću tržišta.

Kako postati deo zajednice u Naučno-tehnološkom parku, koja pruža podršku start-ap kompanijama? Koja se znanja i iskustva stiču u toku procesa pokretanja sopstvenog biznisa? Šta je najbitnije: tim, ideja ili realizacija?

Kult "garažnog biznisa" u Srbiji uspešno je zamenio jedan savremeni objekat, gde se razvijaju na desetine domaćih preduzetničkih priča. Još 1989. godine, na obodu Zvezdarske šume u Beogradu, krenulo se sa izgradnjom Naučno-tehnološkog parka, dok je tek 2015. godine počeo da radi u punom kapacitetu i sada se u njemu nalazi preko 70 firmi.

Naučno-tehnološki park Beograd pruža podršku start-ap i tehnološko rastućim kompanijama u komercijalizaciji inovacija i inovativnih proizvoda i usluga. To radimo kroz set biznis usluga koje korisnici dobijaju, a članstvo u Naučno-tehnološkom parku Beograd stiče se putem javnog poziva, koji je transparentan i uvek otvoren – kaže Ivana Bezarević.

Dodaje da je za start-ap kompanije nadležan poslovno-tehnološki "inkubator" Tehničkih fakulteta u Beogradu, dok je za tehnološko-razvojne kompanije i mikro, mala i srednja preduzeća nadležan Naučno-tehnološki park Beograd.

Od ideje do realizacije

Put preduzetnika nikada nije isti, svaki ima nešto što ga izdvaja od drugih, život piše drame, tako nekad i tragedija može biti iskorišćena za nešto korisno i veliko, to je valjda jedna od stvari koja izdvaja pobednike – u svemu vide šansu.

– Naš proizvod je estetska obloga za proteze za osobe sa invaliditetom, bez donjih ekstremiteta. Konkretno, počeli smo od ideje mog kolege sa fakulteta Arsena Arsenovića, koji je izgubio nogu u saobraćajnoj nesreći, i došao je na ideju da sebi napravi oblogu. Počeli smo sa celom pričom 2017. godine i dve godine uspešno razvijamo proizvod – kaže Nikola Matić.

Okosnicu privrednog razvoja u budućnosti činiće mala i mikro preduzeća, a da bi olakšali osnovne korake mladim kompanijama u pokretanju sopstvenog proizvoda, Naučno-tehnološki park u Beogradu nudi set usluga.

– Osim infrastrukturnih usluga, odnosno jednog moderno opremljenog prostora u inspirativnom okruženju, Naučno-tehnološki park nudi mnogo važniji set biznis usluga – pristup bazama podataka, mentorima, internacionalizaciji, umrežavanju – kaže Bezarevićeva.

Tim, ideja i realizacija možda jesu čarobna formula do uspeha u preduzetništvu, ali kada dođe do izazova, faktor sreće i kreativno rešavanje problema dolaze do najvećeg izražaja.

Jedna devojka iz Brazila, koja je popularna na Instagramu, prati je više miliona pratilaca, ima estetsku protezu sa šljokicama, koju je samu napravila i niko ne proizvodi takav proizvod. Po ugledu na nju, imali smo tri devojke iz Srbije koje su htele isto šljokice na estetskoj protezi, to nam je bio problem da napravimo, pa smo imali komične situacije, gde sam bio u šljokicama deset dana da bi napravili željeni proizvod, nisam znao šta da radim, ali smo na kraju i taj problem rešili – uz osmeh govori Nikola.

alo.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter