Izvor:
06.10.2019 u 13:02
0

REDOVNA KONTROLA ULOVA RIBE: U DUNAVU postoji više od 30 vrsti, a neke su pred izumiranjem!

Na lepom plavom Dunavu za ribolovce se sve promenilo. Nema više riba kao što je nekad bilo, naročito od kada se pojavila invazivna vrsta raka.

– Ribe nema i biće je sve manje. Pre dve tri godine primetili smo rečne rakove koji su u Dunav ubačeni u drugoj polovini devetnaestog veka, kako bi se nadoknadila brojnost domaćeg raka koji je bio na ivici istrebljenja- rekao je ribolovac Nikola Živanović Mačak.

Biolog, dr Milan Matavulj ističe da je iz ekonomskih razloga u Dunav unošen američki rak, koji naraste i do dvadesetak centimetara i bude težak do 300 grama. Međutim, ispostavilo se da je to jedna agresivna vrsta, koja prenosi račju kugu na naše vrsta rakova.

– Ova invazivna vrsta, takođe, uništava ikru i riblju mlađ. U svim rekama su se autohtone vrste rakova povukle u gornje tokove reka pred invazivnom vrstom. Jedino rešenje je izolovljavanje i fizičko odstranjivanje iz reke. Oni se mogu jesti, jer koliko je kvalitetna riba iz Dunava toliko je kvalitetno i njihovo meso- izjavio je dr Matavulj.

Ribolovci kažu da invazivni rakovi godišnje pojedu do 150 tona ikre i na taj način naprave 50 miliona evra štete. Udruženje “Rečni rakovi” pristupilo je rešavanju ovog problema.

– Imamo načelnu podršku od Ministarstva zaštite životne sredine, nadležnih institucija, stručnjaka iz ove oblasti. Uspostavili smo kontakte i dogovaramo saradnju sa ekološkim aktivistima iz zemalja u regionu, koje imaju slične probleme- kaže Nenad Pešut, predsednik udruženja „Rečni rakovi“.

U Dunavu postoji 36 osnovnih vrsta riba, od toga je 20 vrsta belih koje love sportski robolovci. Ostale se ribe love mrežom poput soma, smuđa, šarana, tostolobika, babuške i te ribe se još uvek, koriste za ishranu.

Redovno nosimo na kontrolu meso od ribe u Institut za ishranu u Novom Sadu. Njihov odgovor je taj da smo mi poslednja generacija koja jede ribu iz reke. Dunav je veoma zagađen i sve to utiče na kvalitet ribe. Inače, na dnu ove reke je na milione rakova i to invazivne vrste. To ne može da se iskoreni bez neke organizovane akcije –, zaključuje Dušan Eglendzija, osnivač udruženja nautičara „Marina“.

kurir.rs
Foto: twitter/ziportal/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter