Izvor:
03.10.2019 u 08:35
0

SPREMITE SE! Kako dan bude odmicao čekaće nas drastičan preokret u temperaturi!

.

Toplo vreme i temperature iznad 25 stepeni prethodnih dana, od jutros su smenili kiša, vetar i oblaci, a temperatura je u nekim delovima zemlje opala i za desetak stepeni.

Meteorolozi kažu da će kako dan bude odmicao, biti sve hladnije.

Naoblačenje koje je najpre zahvatilo severne, zapadne i jugozapadne krajeve, ukljucujući i Beograd, tokom pre podneva proširiće se i na centralnu Srbiju uslovljavajući pad temperature, kišu i pljuskove, a u južnim i jugoistočnim krajevima ponegde i grmljavinu.

Najniža temperatura kretaće se od 10 do 15 stepeni, a najviša od 14 stepeni na severozapadu do 24 na istoku i jugu.

Vetar će biti umeren i jak, severozapadni, samo još ujutro na istoku i jugu slab i umeren, južni i jugozapadni.

Posle podne, uveče i tokom noći u većini predela očekuje se postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, najpre na severozapadu uz slabljenje vetra.

Tokom noći na visokim planinama očekuje se kratkotrajna

pojava snega.

U Beogradu će biti oblačno i osetno hladnije, povremeno s kišom i pljuskovima.

Temperature niže od proseka za ovo doba godine ocekuju se i narednih nekoliko dana.

Meteorolozi najavljuju da će narednih sedam dana tokom dana biti hladno, umereno oblačno, ali uglavnom suvo, samo u subotu, utorak i četvrtak mestimično s kišom.

Meteorolog RHMZ-a Slobodan Sovilj rekao je za Tanjug ove nedelje da je na zahlađenje i u Srbiji uticao prodor veoma hladnog artičkog vazduha, koji preko britanskih ostrva, zapadne i srednje Evrope struji prema Balkanu.

"Ovo zahlađenje severnim Alpima doneće sneg, severnom i centralnom delu Mediterana intenzivne pljuskove praćene grmljavinom, a našem području kišu i zahlađenje za 10 do 15 stepeni", kaže Sovilj.

Navodi da će se hladnije vreme zadržati sve do kraja sedmice tako da će od petka do nedelje imati maksimalnu temperaturu između 12 i 17 stepeni na području Srbije.

"U petak nas očekuje prestanak padavina, ali će slabih i kratkotrajnih još biti u subotu, nedelju i ponedeljak", kaže Sovilj i dodaje da će najviše kiše pasti danas , zbog čega će na snazi biti žuti meteoalarm, koji podrazumeva količinu kiše veću od 20 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati.

Ipak, ohrabruju prognoze da se od utorka naredne sedmice opet "vraća" Miholjsko leto. Očekuje se porast temperature i lepše vreme.

Prema prognozama, ovaj oktobar će biti topliji od proseka, uz prosečnu količinu padavina. Srednja temperatura vazduha biće za jedan stepen iznad višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura, bar u nižim predelima, bude između 21 i 23 stepena, a u planinskim predelima u zavisnosti od nadmorske visine od 11 do 18 stepnie, a količina padavina u većini mesta prognozirana je od 40 do 60 litara kiše po kvadratnom metru.

"U svakom slučaju biće toplijih i hladnijih perioda, odnosno značajnijih variranja temperature vazduha, što je i uobičajeno za ovo doba godine", zaključuje Sovilj

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter