Izvor:
28.09.2019 u 12:50
0

VRNJAČKA BANJA: Počela centralna proslava manifestacije „Dani evropske baštine“!

U Vrnjačkoj Banji danas je počela centralna proslava manifestacije "Dani evropske baštine".

Tema ovogodišnje proslave, koja se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i opštine Vrnjačka Banja, je „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu", koja je aktuelna na nivou čitave Evrope, saopštilo je resorno ministarstvo.

Insistiranjem na ispitivanju lokalnih znanja, veština i tradicija, naših kulturnih institucija, arhitekture, umetnosti i običaja želimo da ostvarimo bolje razumevanje prošlosti, ali i bolju povezanost različitih društvenih grupa, kao i bolje međugeneracijsko razumevanje – poručila je pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe Danijela Vanušić, tokom pozdravne reči.

Ona je rekla i da ovogodišnja tema Dana evropske baštine ima za cilj da istraži one aspekte materijalnog i nematerijalnog nasleđa koji su povezani sa zabavom, dokolicom, igrom.

Način na koji ispunjavamo slobodno vreme važan je deo naše društvenosti i kulturnog identiteta jedne sredine – naglasila je Vanušić.

Na zvaničnom prijemu gostiju u dvorištu Dvorca Belimarković, u kome je smešten Zavičajni muzej – Zamak kulture Vrnjačka Banja, prisutnima se obratio i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

U okviru bogatog programa, organizovan je obilazak Zavičajnog muzeja – Zamka kulture, u kome su, pored stalne postavke, upriličene izložbe „Zabava i Karnevali“, „Zdravlje u čaši“ i „Kultura sećanja, nostalgija, put za Narniju“, autora Jelene Borović Dimić. Gosti su imali priliku da sa autorom Zlatkom Cvetkovićem prođu kroz izložbu „Muzika moje mladosti“.

Osim ovih sadržaja, posetioci manifestacije su kroz izložbu „Kako je pisan film – retrospektiva Festivala Filmskog scenarija 1977-2019.“ u Narodnoj biblioteci imali priliku da vide 14 scenarija, među kojima je i originalni scenario filma „Ko to tamo peva“.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter