Izvor:
27.09.2019 u 10:05
0

SASTANAK PREMIJERKE SA OSNIVAČEM FONDACIJE „TIJANA JURIĆ“: Brnabić sa Igorom Jurićem o „Amber alert“ sistemu!

Vlada Srbije je otvorena za saradnju sa svim relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, kao i sa civilnim društvom, kako bi se bezbednost dece u Srbiji poboljšala, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je pozvala osnivača Fondacije "Tijana Jurić", Igora Jurića, da sledeće sedmice razgovaraju o uvođenju "Amber alert" sistema za obaveštavanje javnosti u slučaju nestalog deteta.

Reč je o sistemu upozoravanja kada postoji realna procena da je nestalo dete u životnoj opasnosti i predstavlja jedan od intenzivnih i javnih mehanizama potrage, koja u praksi rezultira pronalaženjem nestale ili otete dece.

– Ne mogu ni da zamislim kako se osećaju porodice kada deca nestanu, a ne znaju kako mogu da pomognu. Kao društvo moramo svi biti mnogo angažovaniji – rekla je Brnabić na konferenciji "Bezbednost i odgovornost" u Subotici koju je organizovala Fondacija "Tijana Jurić".

Ona je primetila i da je sve veći broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja, navodeći da na njegovom suzbijanju rade specijalizovani timovi, saradnici Ministarstva prosvete, kao i da postoji i saradnja sa organizacijama poput UNICEF-a ili Save the ćildren.

– Trudimo se da učimo od najboljih primera iz inostranstva i da uvek budemo otvoreni za konkretne predloge i nastavićemo da radimo na tome. Dobro je da konačno o temi vršnjačkog nasilja razgovaramo otvoreno i da priznamo da imamo problem. Imamo primere da problem eskalira na način da neko izgubi život – rekla je Brnabić.

Ona je navela da se ne mogu u takvim slučajevima kriviti isključivo porodica, škole ili ministarstva, već je, to, kako kaže, problem celog društva.

– Svako to dete treba da bude tema svima nama – poručila je premijerka.

Brnabić je kazala i da je Vlada Srbije u decembru prošle godine završila Program za zaštitu mentalnog zdravlja od 2019. do 2026. godine i dodala da se sada radi na Akcionom planu.

– Insistirala sam da se taj Akcioni plan završi i da se konačno program usvoji do kraja oktobra, jer sa tim kasnimo, a postoji neke stvari u životu sa kojima ne smete da kasnite – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da, iako je Vlada Srbije radila na tome, ima još mnogo toga da se uradi kada je reč o bezbednosti dece. Posebno je zahvalila pripadnicima MUP-a zato što su prema toj temi pokazali veliku dozu odgovornosti i lične posvećenosti i efikasnosti.

– Moja poruka je da moramo brže da radimo i da se svi ukljucimo, jer kao društvo imamo naviku da okrećemo glavu, da se ne mešamo. Hajde da svi zajedno radimo da povećamo bezbednost dece – rekla je Brnabić.

Osnivač Fondacije "Tijana Jurić", Igor Jurić, istakao je da je vrlo važno da se odmah krene u potragu za nestalom decom i da je zbog toga značajno uvođenje "Amber alert sistema".

– Da bismo što brže pronašli oteto dete, a prošle godine je nestalo 1.594 dece, predložili smo uvođenje tog sistema. Odmah po nestanku deteta i prijave policiji, policija šalje informaciju medijima, portalima, mobilnim operaterima o nestanku deteta, a oni tu informaciju ponavljaju – objasnio je Jurić.

On je istakao da je sistem nastao u SAD, rekavši da je recimo u 2017.godini aktiviran 195 puta, a da je rezultat toga bio da je 193 dece vraćeno kući. U evropskim zemaljama, sistem se, u proseku, pokreće dva ili tri puta godišnje, naveo je Jurić.

Jurić je ocenio da je tema zlostavljane i nestale dece nedovoljno zastupljena i poručio da je potrebna veća uključenost celokupne društvene zajednice. Jurić je, takođe, zahvalio Vladi Srbije i Pokrajinskoj Vladi, jer su razumeli ranije inicijative te Fondacije koje su rezultirale i promenama zakona.

Predstavnica Delegacije EU Nora Hajrinen kazala je da je EU stalo da prati dešavanja u ovoj oblasti i van Unije, navodeći da su oni uložili oko 100.000 evra u projekte koji se tiču bezbednosti dece.

Hajrinen je ukazala da su opasnosti danas, naročito na internetu, složenije nego ranije, a među opasnostima koje vrebaju u tom prostoru su pedofolija, pozivanje mladih na radikalne poteze, mobing…Poručila je da će EU nastaviti sa podrškom svih inicijativa koje se tiču bezbednosti mladih.

Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter