Izvor:
09.09.2019 u 20:31
0

KRAJ RASPRRAVE: Hoće li biti dualnog modula obrazovanja na visokim studijama?

Narodni poslanici završili su zajedničku načelnu raspravu na Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju.

Pričalo se o Predlogu zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija.

Vanredno zasedanje Skupštine nastaviće se sutra od 10.00 zajedničkom načelnom raspravom na ostale tri tačke dnevnog reda, odnosno na Predloge zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima, zakona o izmenama i dopunam zakona o autorskim pravima i srodnim pravima i o izmenama i dopunama zakona o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda.

Zasedanje u ponedeljak obeležila je rasprava o zakonu o modelu dualnog obrazovanja u vioskom obrazovanju, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, govoreći o pojedinačnim rešenjima u tom zakonu, naveo je da su obaveze poslodavaca jasno naznačene kada su u pitanju porez i doprinosi, kao i da će se mišljenje poslodavaca uzimati kao indikator kvaliteta onoga što je univerzitet uradio sa studentom.

Poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić kazao je da je osnovni cilj dualnog obrazovanja premošćavanje jaza između teorijskih i praktičnih znanja, ali i brzog prilagođavanja promenama u globaliziranoj ekonomiji.

Koristi od dualnog obrazovanja, prema rečima Altagića, imaće visokoškolske ustanove, poslodavci, studenti, roditelji i cela država.

Dualno obrazovanje će pridoneti procesu ubrzane modernizacije Srbije koju sprovodi Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić – kazao je on.

Kako je naveo, do dolaska "dosovske vlasti" na čelo Srbije, naši fakulteti i univerziteti bili su "neprocenjivi i dragoceni hramovi znanja naučnih ostvarenja, kulturnog dometa i pedagoška laboratorija za proizvodnju kadrova koji su bili motori napretka u društvu".

– To je bilo tako sve do dolaska na vlast dosovske bolumente koja je visokoškolsko obrazovanje, kao i privredu i državu, pljačkaškom privatizacijom dovela na najniži rang u istoriji Srbije – kazao je Altagić.

Prema njegovim rečima, "za neverovati je" da na fakultetu radi na primer Jovo Bakić, koji je, kako kaže, pun mržnje prema političkim protivnicima ili Rada Trajković za koju kaže da smatra da su Srbima na KiM zlo naneli država Srbija i aktuelna vlast, a ne Haradinaj, Tači i Veselji.

Pozvao je sve Srbe na KiM da "zbiju redove" i na predstojećim izborima za privremene prištinske institucije glasaju za Srpsku listu.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Miletić Mihajlović kazao je da je uvođenje dualnog obrazovanja u visoko obrazovanje još jedan korak u reformi sistema obrazovanja posebno, kako je naveo, sa aspekta njegove sposobnosti da odgovori na potrebe veoma fleksibilnog i često promenljivog tržišta rada.

– Uvođenjem dualnog obrazovanja činimo da studenti u potpunosti ovladaju specifičnostima i tehnološkom procesu u privredi – kazao je Mihajlović i dodao da to daje nadu da ćemo za određeno vreme moći što više mladih da zadržimo u zemlji.

Poslanici Srpske radikalne stranke kritikuju taj predlog zakona navodeći da on nije dobar za akademsko obrazovanje.

Poslanik poslaničke grupe PS-NŠ-UŠ Marijan Rističević ocenio da je dulano obrazovanje bitno za investicije, i razlog koji bi mogao da opredeli investitora da dođe u Srbiju.

– Školovanje bez dualnog obrazovanja je isto kao poljoprivreda i oranje bez setve – rekao je Rističević.

Izvor: b92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter