14°C

Beograd

Velelepna palata u MADRIDU otvara se za javnost!

Jedan od skrivenih dragulja Madrida, dostupan do sada samo privatnim gostima ili ljubiteljima umetnosti koji su bili spremni da budu skoro tri godine na listi čekanja - neoklasicistička Palata Lirija otvoriće svoja vrata za javnost 19. septembra.

Dom 19. vojvode od Albe, koji je nosio najvišu titulu španskog plemstva, Grande, jedna od najstarijih i najbogatijih aristokratskih kuća, može pohvaliti slikama Franciska Goje, Dijega Velaskeza i Petera Paula Rubensa i jedinstvenom bibliotekom s pismima koju su napisali Kristofer Kolumbo i prvim izdanjem Don Kihota, prenose mediji.

- Osetite težinu istorije onog trenutka kada uđete u ovu kuću - izjavio je Alvaro Romero Sančes-Arjona, šef odeljenja za kulturu pri Fondaciji Kaza de Alba.

Zgrada iz 18. veka treća je palata koju je porodica Alba otvorila za posetioce od 2016. godine u nastojanju da očuvaju nasleđe porodice, koja je zabranjeno prodavati zbog njegovog istorijskog značaja za Španiju.

Kuća Alba datira iz 1400-ih, a bogatstvo se procenjuje na između 600 miliona i 3,5 milijardi evra.

U Palati Lirija, u kojoj je poslednja carica Francuske i supruga Napoleona III, Marija Eugenija de Montiho, umrla u egzilu 1920, grupe od 20 posetilaca moći će da idu u obilazak prizemlja i prvog sprata na svakih 30 minuta uz naknadu od 14 evra.

Vojvoda Karlos Fic-Džejms Stjuart i njegova porodica nastaviće da žive na drugom spratu palate, koja je obnovljena nakon teških oštećenja koje je pretrpela u bombardovanju tokom Španskog građanskog rata koji je trajao od 1936. do 1939.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar