Izvor:
25.08.2019 u 10:08
0

OD SUTRA REORGANIZACIJA: Srpski i makedonski policajci u istoj kancelariji! (FOTO)

Od sutra će prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo -Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj "kancelariji" raditi srpski i makedonski carinici i policajci, a početak rada integrisanog graničnog prelaza zvanično će označiti predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev.

To je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo – Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe, a koji su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević rekao je ranije da je sporazum još jedan dokaz spremnosti Srbije da radi na smanjenju necarinskih barijera u regionu, kao i na svemu što je odvaja od onih koji sprečavaju trgovinu, promet ljudi i kapitala.

Sutra će, kaže Milošević, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

– Ovlašćeni privredni subjekti su kompanije koje su prošle veoma strogu proveru od strane Uprave carine – kaže Milošević i navodi da će 22 velike kompanije u Srbiji preuzeti na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postati "partner" Upravi carine i državi.

U ovom trenutku, država je izdala 22 sertifikata kompanijama koje posluju u našoj zemlji, a izvoze i na tržište Makedonije.

Carina je, kaže Milošević, sprovela ozbiljnu kontrolu ovih preduzeća koja će na sebe preuzeti deo carinskih postupaka, ali će te firme i dalje biti pod nadzorom nadležnih.

Da bi veliki igrači kako u Srbiji tako i u Severnoj Makedoniji dobili ovaj povlašćeni status, bilo je neophodno da ispune niz bezbednosnih domaćih i međunarodnih standarda kao i da ulože veliki novac u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta.

Od 22 kompanije koje imaju status ovlašćenog privrednog subjekta, 19 ih je dobilo status ovlašćenog privrednog subjekta za bezbednost.

– Upravo na taj segment koji se bavi sigurnošću i bezbednošću odnosi se sporazum koji će u ponedeljak biti potpisan s makedonskom carinom – precizira Milošević i navodi da to znači da će 19 kompanija koje posluju u Srbiji, ako rade i u Severnoj Makedoniji, imati ista prava kod suseda kakva imaju u našoj zemlji, a obratno važi i za četiri firme koje su taj status dobile u Severnoj Makedoniji.

Sva potpisana dokumenta, ocenjuje Milošević, daće svoje prve efekte tokom predstojeće zime i u narednoj turističkoj sezoni.

U Skoplju je, inače, nedavno potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz SM ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

To će, kažu nadležni, dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, ista prava imati i van granica zemlje u kojoj su ga stekle.

Izvor: Kurir
Foto: printscreen/youtube

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter