VLADE RADULOVIĆ: SAD se sada zalažu za kompromis!

Razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića I državnog sekretara Majka Popmpea u Njujorku samo pokazuje da se sada i Vašington zalaže za ideju kompromisnog rešenja kosovskog pitanja, koje će odgovarati I Beogradu I Prištini, izjavio je vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

- Sada, kako će se to realizovati, videćemo, ali možemo pretpostaviti da polako ulazimo u završnu fazu rešavanja kosovskog pitanja - naveo je Radulović.

Prema njegovim rečma, očito je da su takse ključni "kamen spoticanja" u dijalogu I očekuje da će sada biti, kako kaže, pojačani pritisci na Prištinu za ukidanje te mere.

Radulović kaže da je na razgovor Vučić-Pompeo u Prištini bilo dosta reagovanj, jer ističe da je taj po njemu neočekivani susret pokazao da je Srbija uvažena i da se pita u najvećoj meri kad je u pitanju kosovski problem.

Upitan kolika je opasnost da tzv. “zamrznuti konflikt”, koji imamo sa Prištinom, preraste u oružani sukob, Radulović kaže da to stanje nije ništa novo i da postoji i na drugim mestima u svetu, ali da to ne menja činjenicu da je u takvim slučajevim i najmanji incident dovoljan da sve preraste u otvoreni oružani sukob.

Podseća da na tzv. Kosovu postoji nekoliko grupacija koje bi mogle da izazovu incidente, od nekadašnjih boraca ISIS-a do veterana tzv. OVK, koji nisu pod kontrolom političkih lidera poput Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i drugih.

Ističe da je opasnost ne samo po Srbe već i pripadnike međunarodne misije na tzv. Kosovu velika.

- Srazmerno broju stanovnika, Kosovo je područje sa najvećim brojem povratnika sa ratišta u Siriji", naveo je, primetivši da Priština malo radi na njihovoj deradikalizaciji i da su za njih predviđene zatvorske kazne između tri i po i četiri godine - kaže on.

To je, zaključuje, kratak period da se bilo šta uradi.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro