Izvor:
22.08.2019 u 10:39
0

VESNA STANOJEVIĆ ZA HEPI PORTAL: „Sigurna kuća u Vranju je otvorena pre nekoliko godina, ali ne funkcioniše..“! (VIDEO)

Koordinatorka sigurnih kuća i koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević, bila je gost portala Hepi televizij, te je ona progovorila o teškoj temi sa kojom se mnoge žene širom sveta suočavaju.

Naime, ona je istakla i podsetila da je nasilje nad ženama ogroman društveni problem, i dodala da je važno prepoznati šta je sve nasilje, jer ono nije samo fizičko.

Budući da smo svedoci porasta nasilja nad ženama, koordinatorka sigurne kuće je ispričala koliko je ženama teško da shvate da imaju problem, ali i da se pomire sa istim.

Više od dve decenije koliko postoji Savetovalište protiv nasilja u porodici, na hiljade žena, žrtava nasilnika, potražilo je pomoć, podršku, savet ili utočište u našim sigurnim kućama. Svake godine oko 3.500 žena javi nam se telefonom, tražeći informaciju ili spas. Sigurne kuće su nam uvek pune. Toliko sam srela tužnih sudbina, stravičnih slika i priča, patnje, bola, stradanja žena… Sve one su žrtve ne samo svojih zlostavljača, muževa, već i patrijarhalnog sistema, u kom je normalno da žena trpi i miri se sa sudbinom. To su stereotipi protiv kojih se borimo, apelujući da što više govore o nasilju koje trpe. Nasilje nad ženama je ogroman društveni problem i da je važno prepoznati šta je sve nasilje, jer ono nije samo fizičko – rekla je ona.

– Koliko u Srbiji ima sigurnih kuća i kako one funkcionišu?

– Sigurna kuća nije mesto gde se jede i pije, već se tamo zaista i radi. U Vojvodini ima 5 sigurnih kuća, i u drugim mestima oko Srbije još toliko..Npr sigurna kuća u Vranju je otvorena pre nekoliko godina, ali koliko je imam informaciju ne funkcioniše. Nešto tu nije okej. Sigurna kuća jeesta gde se pomaže žrtvama nasilja, kako bi te žene bile jače, i neko ko će moći da se suprtostavi nasilniku. Prava suština je rad sigurnih kuća, dakle mora da se radi profesionalno, stručnjaci, psiholozi, advokati – rekao je on.

Čitav razgovor i intervju možete čuti u snimku dostupnom ispod teksta:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter