Izvor:
20.08.2019 u 19:34
0

„Vulin u Rostovu – ti helikopteri mogu Srbiju da stave pod sankcije Amerike“!

Direktorka CEAS-a Jelena Milić očekuje pozitivne vesti posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea u Njujorku.

Aleksandar Vučić ne bi prihvatio poziv američkog državnog sekretara niti bi ga Majk Pompeo zvao u Njujork, da taj sastanak, u širem smislu reči, neće imati pozitivnu konotaciju.

Milićeva smatra da Srbija treba da zadrži kurs kooperativnost prema Zapadu i da kompromisno reši pitanje odnosa sa Kosovom čiji bi element bila korekcija administrativne linije, ali ne po osnovu etničke podele, već pre svega po osnovu fer raspodele resursa.

Na pitanje o aktivnijem uključivanju SAD u rešavanju kosovskog pitanja, pominjanje juna iduće godine kao roka za rešenje, kako bi aktuelna Trampova administracija pokupila pozitivne poene pred novembrske izbore 2020.godine, Milićeva kaže da to ubrzavanje Srbiji “ide naruku”.

– Nezgodno što je ministar (Aleksandar) Vulin bio u fabrici koja proizvodi helikoptere (Rostvertol u Rostovu). Ti helikopteri mogu Srbiju da stave pod sankcije američkog Kongresa. Dakle, Srbiji odgovara da se (rešavanje pitanja Kosova) ubrza, da ne bi američke sankcije stigle pre toga – smatra Milićeva.

Ona je ocenila da bi vladajuća koalicija čija je pobeda na izborima, kako veruje, neupitna, već u izbornoj kampanji mogla da ponudi neke svoje okvire za rešenje kosovskog pitanja i da za to dobije podršku.

– Uz adekvatnu kampanju mislim da može da dobije podršku za kompromisno rešenje, jer javnost i gradjani Srbije su možda neki put neobavešteni, ali su prilično razumni i mislim da i oni shvataju da je EU najveći spoljnotrgovnski partner Srbije – rekla je Milićeva.

Kosovo će, podseća, do tad dobiti vlast, i postojaće dve vrlo legitimne strane koje mogu da se dogovore i onda da eventualno odu pred izbore u SAD čak i u Belu kuću.

– Nisam sigurna da će samo Kosovo biti paket, mislim da ćemo videti i neki pokušaj rešavanja i pitanja Izraela i Palestine. Kada je u pitanju globalni kontekst, sporazum o Kosovu može da bude i ‘dil’ izmedju Si Djinpinga, Donalda Trampa i Vladimira Putina, ali takodje može da bude i ‘dil’ izmedju demokrata i republikanaca – rekla je Milićeva.

Upitana da li bi vladajućoj koaliciji bojkot opozicije, koji je sve izvesniji, bio problem, ukoliko bi se u skupštini usvajalo nešto u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, Milić kaže da njoj izjave pomoćnika zamenika državnog sekretara Meta Palmera i Dejmona Vilsona iz Atlantskog saveta sugerišu da bo bojkot bio vidjen “kao glupost” od strane relevantnih zapadnih partnera.

– Kao što Srbija u pregovorima sa Kosovom treba da zna svoje limite tako mislim da i opozicija krije činjenicu da ima vrlo malu podršku u javnosti, potpuno neralnim zahtevima, i da ni bojkot neće mnogo šta promenitI – ocenila je Milićeva.

Postaje očito da je reč o sukobu za medijske reurse, naglašava ona, a ne za političke uslove i da opozicija ima samo program o svom položaju.

– Ništa drugo nije njen politički program – rekla je Milićeva.

Milićeva je na kraju skrenula pažnju na to da se večerašnji sastanak sa Pompeom u Njujorku održava svega nedelju dana pre neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Helsinkiju.

To će, kako ocenjuje, Vučiću omogućiti da tamo nastupi sa nekom vrstom kredibiliteta ili optimizma bez obzira na, kako kaže, nefer uranilovku koju smo videli u zajedničkom saopštenju Kvinte o zahtevu za nastavak dijaloga.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter