Izvor:
15.08.2019 u 17:28
0

UNIVERZITET: Stvar je prestiža biti na Šangajskoj listi!

Stvar je prestiža biti na Šangajskoj listi, jer ona obuhvata tek dva odsto svetskih univerziteta, ocenio je Univerzitet u Beogradu u saopštenju koje je objavljeno na sajtu te institucije.

Pozicija Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine prvenstveno zahvaljujuci tome što pojedine zemlje, narocito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu u svoje univerzitete, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da je Beogradski univerzitet od 2012. godine među 500 rangiranih na Šangajskoj listi.

Šangajska lista je neformalna lista, a rangiranje na njoj sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

U saopštenju na sajtu Univerziteta u Beogradu nabrojani su kriterijumi za rangiranje na listi, a to su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživaci dobitnici Nobelove nagrade (kao i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživaca u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih. Univerzitet u Beogradu se na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi izmedu 401. i 500. mesta od rangiranih 1000 univerziteta u Svetu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter