28°C

Beograd

UNIVERZITET: Stvar je prestiža biti na Šangajskoj listi!

Stvar je prestiža biti na Šangajskoj listi, jer ona obuhvata tek dva odsto svetskih univerziteta, ocenio je Univerzitet u Beogradu u saopštenju koje je objavljeno na sajtu te institucije.

Pozicija Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine prvenstveno zahvaljujuci tome što pojedine zemlje, narocito one u Istočnoj Aziji, sve više ulažu u svoje univerzitete, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da je Beogradski univerzitet od 2012. godine među 500 rangiranih na Šangajskoj listi.

Šangajska lista je neformalna lista, a rangiranje na njoj sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

U saopštenju na sajtu Univerziteta u Beogradu nabrojani su kriterijumi za rangiranje na listi, a to su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživaci dobitnici Nobelove nagrade (kao i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživaca u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih. Univerzitet u Beogradu se na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi izmedu 401. i 500. mesta od rangiranih 1000 univerziteta u Svetu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar