Izvor:
13.08.2019 u 14:17
0

SARAJEVO: Srbi u povratničkim opstinama najavili blokadu saobraćaja!

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da danas i sutra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan okupacije Drvara.

Drugi razlog je i namera Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Ðorđe Radanović rekao je na konferenciji za novinare da se Srbi u četiri povratničke opštine u FBiH nemaju kuda i da se nalaze u situaciji da li će ostati ili ići ponovo u izbeglištvo.

Radanović je istakao da će biti organizovan pokušaj da se zaustavi proslava dana kada je Splitska gardijska brigada okupirala Drvar.

– Znamo da je Drvar pre rata bio apsolutno srpska većina sa 97 odsto, a oni 13. septembra hoće da slave odslobođenje Drvara – rekao je on i zapitao od koga su to oni oslobađali Drvar ako se zna da je tog datuma u Drvar ušla Splitska gardijska brigada, ljudi koji nikakve veze nemaju sa tim gradom, javila je Srna.

Naglasio je da će se svim sredstvima suprotstaviti jer Srbi koji žive u ove četiri opštine koje su većinski srpske u FBiH, imaju samo jedan izbor – ili da se odbrane ili da prave novu izbjgličku kolonu.

Govoreći o migrantskoj krizi i najavi Vlade Unsko-sanskog kantona da izmeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje pored Bosanskog Petrovca, Radanović je rekao da bi ovo značilo da se svi mogu iseliti iz Bosanskog Petrovca, i Srbi i Bošnjaci.

Prema njegovim rečima, i Srbi i Bošnjaci su jednoglasno dali podršku rezoluciji Opštinskog veća kojom se traži da se obustavi premeštanje migranata i da će blokirati puteve iz Bihaća koji idu prema Petrovcu.

Radanović je naveo da će, ukoliko se nastavi sa ovim, blokirati put prema Livnu i Bihaću ili će kolektivno morati da napuste svoja ognjišta.

On je naglasio da je Odbor za zaštitu Srba pokrenuo inicijativu prema Eparhiji bihaćko-petrovačkoj za izgradnju pravoslavne crkve na temeljima srušene pravoslavne crkve u Medenom Polju.

– Celo to područje gde žele da nasele migrante je povratničko i to znači direktno kršenje Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma – rekao je on i dodao da su o ovim činjenicama upoznali i Ambasadu SAD, OEBS, kompletan diplomatski kor i da se ove četiri opštine ne mogu zadržati kao povratničke ako se ova tendecija nastavi.

Kada je riječ o sporazumu lidera tri stranke o principima formiranja vlasti na nivou BiH, Radanović je istakao da je Odbor identifikovao kao značajan za Srbe u FBiH da će se u institucijama na svim nivoima obezbjediti zastupljenost konstitutivnih naroda.

On je rekao da to znači da će u Unsko-sanskom kantonu 20 odsto svih zaposlenih biti Srbi, a da će u Tuzlanskom kantonu biti oko 24 odsto Srbi.

Radanović je istakao da se u dokumentu Vlade Tuzlanskog kantona vidi da su od 251 državnog službenika ovog kantona samo četiri Srbi, a pomoćno osoblje od ukupno zaposlenih 196 su samo tri srpske nacionalnosti.

– Mi podržavamo i tačku osam sporazuma lidera u kojoj se kaže da će se intenzivno provoditi mere koje će osigurati održivi povratak prognanih i raseljenih – naveo je on i dodao da se sa ovim nikako ne poklapa mera premeštanja migranata u isključivo povratničke sredine.

Radanović naglašava da je juče pisao Misiji OEBS-a da će njihov trud od 24 godine koji su uložili u povratak u Petrovac, Grahovo, Glamoč i Drvar propasti ako se formiraju migrantski centri.

– Ovo je situacija da mi nemamo kud. Na teritoriji FBiH 2013. godine je popisano 2,5 odsto Srba, a prosečan Srbin u FBiH je star 62 godine – naglasio je on, te dodao da ako se pokrenu ove aktivnosti koje se najavljuju da će se taj procenat svesti na jedan odsto Srba.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter