Izvor:
07.10.2016 u 21:03
0

VELIKI JUBILEJ: 175 godina naše akademije!

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležiće 19. novembra 175 godina postojanja i tim povodom pripremljen je bogat program sastavljen od izložbi, predavanja, naučnih skupova, koncerata, a u toku su i pregovori sa nobelovcem Orhanom Pamukom da bude gost Akademije od 19. do 21. decembra.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su počeli formiranje Audio-vizuelnog arhiva sa centrom za digitalizaciju, da u saradnji sa Matematičkim institutom rade digitalizaciju diplomatske prepiske iz perioda od 1903. do 1914. godine, planiraju formiranje Odbora za dijasporu, a od 1. novembra pokreću program "Otvorena vrada Akademije" sa vođenim turama za učenike i turiste.

Kostić je kao deo programa obeležavanja 175 godina Akademije najavio dve izložbe u Velikoj galeriji SANU – "Iz fondova SANU" (15.oktobar- 30. novembar) na kojoj će predstaviti akademike koji su "menjali pejzaž društva" i "Slikari ratnici" (14.decembar – proleće 2017) posvećena slikarima koji su dokumentovali dešavanja tokom Prvog svetskog rata.

U Galerije nauke i tehnike SANU biće organizovane izložbe "Pola veka spektroskopije na Studentskom trgu u Beogradu" (20.oktobar-5. novembar), "Realizovana tehnička rešenja Odeljenja tehničkih nauka SANU" (6. novembar-30. novembar) i "Velikani srpske medicine" (21. decembar-februar 2017).

Povodom Dana SANU, 21. novembra će u Kolarčevoj zadužbini biti održan koncert na kome će biti izvedena dela kompozitora članova Akademije, a Kostić je najavio i ciklus perdavanja "Srpska lingvistika danas" (24. oktobar-14. novembar).

Svečana akademija posvećena osnivačima Društva srpske slovesnosti – Jovanu Steriji Popoviću i Atanasiju Nikoliću biće održana 9. novembra u Novom Sadu, simpozijum "Istorijat odeljenja SANU" 21. novembra, simpozijum "Kultura: Osnova državnog i nacionalnog identiteta" 24. i 25. novembra, konferencija "Uloga nacionalnih akademija nauka i umetnosti u 21. veku" 2. decembra,a simpozijum "Ekološka i ekonomska valorizacija bioloških resursa faune Srbije u kontekstu očuvanja i vrednovanja funkcionalne uloge biodiverziteta" 17. i 18. novembra.

Do kraja godine biće održan još niz naučnih skupova: Petnaesti kongres udruženja prishijatrije, Godišnje zasedanje međunarodne komisije za opšteslovenski lingvistički atlas, "Očuvanje, zaštita i perspektive romskog jezika", "Problemi javnog zdravlja u Srbiji: Epidemija gojaznosti u Srbiji", "Književnost i jezik u Društvu srbske slovesnosti", "Razmatranje razloga koji bi vodili reformi osmogodišnje osnovne škole"…

SANU će učestvovati i na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga gde će 26. oktobra predstaviti 38 naslova.

U narednim mescima u planu je objavljivanje više izdanja, među kojima su "Knjiga o SANU" u saizdavaštvu sa "Službenim glasnikom", "Akademske besede" (knjiga 1), "Jasenovac" akademika Vasilija Ð. Krestića i Mire Radojević, "Srpski dijalektološki zbornik" (knjiga 62) i drugi.

Biće obeleženo i 400 godina od smrti Šekspira i Servantesa – 1. decembra će u Svečanoj sali biti održana prigodna svečanost "Servantes i Srbi", a 9. decembra "Šekspir naš savremenik".

Kostić je najavio i posetu Izvršnog odbora SANU Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter