Izvor:
07.10.2016 u 00:50
0

VRAĆA LI SE REDOVNI VOJNI ROK U SRBIJI? Stručnjaci kažu da …

Mi trenutno u celom sistemu odbrane imamo 35.000 ljudi, a od toga je samo njih 10.000 pod oružjem.

Ministarstvo odbrane je spremno, Vojska Srbije je spremna! Potrebna je samo odluka Narodne Skupštine o vraćanju obaveznog vojnog roka. To nam je nedavno potvrdio portparol Ministarstva i VS kapetan korvete Jovan Krivokapić.

Oni koji su rođeni u drugoj polovini 80-tih godina prošlog veka i kasnije nisu imali pred sobom zakonsku obavezu da služe vojsku.

– Bez služenja vojnog roka imamo mnogo patriota koji su to samo na rečima. U praksi te iste patriote ni pušku ne bi znale da rasklope – kaže za Telegraf Aleksandar Radić, vojni analitičar.

U javnosti se povela polemika o vraćanju obaveznog vojnog roka. Napisi da je svet na ivici svetskog sukoba, migrantska kriza, ali i sve veća netrpeljivost i tenzije na Zapadnom Balkanu, daju argumente zagovornicima vraćanja obaveznog služenja vojnog roka.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da bi Srbija “pod hitno morala da vrati obavezno služenje vojnog roka”.

Prema njegovim rečima, svaka armija koja nema tehniku mora da ima dovoljan broj vojnika.

– Mi trenutno u celom sistemu odbrane imamo 35.000 ljudi a od toga je samo njih 10.000 pod oružjem – kaže Lazanski.

On i Radić su saglasni si da je 6 meseci potrebno da bi se prošla osnovna obuka.

– To je dovoljno da se sprovede kompletna obuka i pojedinca i kompletna obuka jedinice da se osposobe za obavljanje vojnog zadatka – rekao nam je Radić.

Prvi korak ka boljoj obuci srpske vojske je učinjen. Vojni rok za vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka već od decembra trajaće šest meseci, umesto tri meseca. Produženje će biti ponuđeno i onima koji su u vojsku stupili u septembru.

Ova odluku u Ministarstvu odbrane su obrazložili potrebom da se vojnici kvalitetnije pripreme za izvršenje namenskih zadataka i kao i potrebom da se “poveća operativna sposobnost vojske”.

Telegraf.rs
Foto: Facebook/Министарство-одбране-и-Војска-Србије

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter