Izvor:
20.05.2019 u 16:20
0

TRIVAN PRISUSTVOVAO SASTANKU MINISTARA ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE EU: Srbija ima aktivnu uloga u regionu u pogledu pitanja zaštite životne sredine!

Na neformalnom sastanku ministara zaštite životne sredine zemalja članica Evropske unije posvećenom najznačajnijim temama iz oblasti zaštite životne sredine i usmerenim ka poboljšanju kvaliteta života Evropljana, srpski ministar Goran Trivan ukazao je na značaj ovih pitanja za Srbiju koja trenutno utvrđuje strateški i zakonodavni okvir u oblasti klimatskih promena kroz Nacrt zakona o klimatskim promenama.

Tim će zakonom Srbija u svoje zakonodavstvo preneti odredbe relevantnih propisa EU, a za postizanje ciljeva u borbi protiv klimatskih promena i prilagođavanju izmenjenim klimatskim uslovima značajno je i obrazovanje i razmena znanja i dobre komunikacije između pripadnika akademske zajednice, građana, vladinih institucija, organizacija civilnog društva i privatnog sektora, naveo je ministar.

Trivan je naročito ukazao na značaj osvajanja i primene novih tehnologija u privrednom sektoru koje neposredno doprinose smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i na važnost razumevanja i partnerskog odnosa nosilaca industrijskog razvoja za uvođenje i primenu evropskih strandarda u zaštiti životne sredine.

Na marginama skupa Trivan je imao je više značajnih susreta sa zvaničnicima zemalja učesnica, pa je tako razgovarao s evropskim komesarom za životnu sredinu Karmenom Velom i evropskim komesarom za klimatske akcije i energetiku Migelom Ariasom Kanjeteom.

Sastao se i sa ministrima zaštite životne sredine Portugalije, Turske, Slovačke i državnim sekretarom Španije.

U razgovoru sa evropskim komesarom Trivan je kazao da su pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda prioritetna za rešavanje u cilju poboljšanja životne sredine u Srbiji, te da je za Srbiju značajna podrška i pomoć EU u tom procesu. Govorio je i o aktivnostima u pripremi i usvajanju zakona o klimatskim promenama i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za realizaciju projekata zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama.

Ministar je ukazao da promene i izazovi koji čekaju Srbiju u oblasti životne sredine ne mogu biti realizovani bez jačanja administrativnih kapaciteta i u tome je dragocena pomoć evropskih institucija.

Trivan je naveo da Srbija ima aktivnu uloga u regionu u pogledu pitanja zaštite životne sredine, ujedinjeni oko zajedničkih problema koji se tiču rešavanja ekoloških problema i ublažavanja posledica klimatskih promena.

Izrazivši zahvalnost evropskom komesaru na podršci Srbiji u procesu otvaranja Poglavlja 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama Trivan je naglasio da je sve to doprinelo da nacrt pregovaračke pozicije bude pripremljen ranije, i da će biti usvojen najverovatnije u septembru ove godine.

Evropski komesar je rekao da je Srbija dosta uradila po pitanju pregovaranja i usvajanja pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, ukazavši da je značajna podrška i uloga javnog mnjenja, koje mora ostati uključeno u ceo proces.

On je takođe naglasio značaj podrške koju Ministarstvo zaštite životne sredine mora da ima od drugih ministarstva, Vlade i Parlamenta ukoliko Srbija želi da postigne ciljeve u zaštiti životne sredine .

Izražavajući podršku Evropske unije naporima Srbije da uspešno realizuje proces otvaranja Poglavlja 27, Vela je ponudio pomoć u jačanju kapaciteta i edukaciji stručnjaka.

Takođe, naglasio je značaj saradnje u oblasti zaštite životne sredine u ovom delu Evrope.

– Poručujem Srbiji da ostane na istom dobrom kursu kada je reč o zaštiti životne sredine – istakao je Vela.

U bilateralnom susretu Trivana s kolegom iz Rumunije predloženo je intenziviranje saradnje između dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine, dok je u razgovoru s kolegom iz Turske Trivan zahvalio na akciji povratka našeg beloglavog supa Dobrile, koja je prošlog meseca iz Turske vraćena u Srbiju, što je, kako je rekao, primer kako dve prijateljske zemlje čine dobro za zaštitu životne sredine.

Turski ministar Karum pozvao je Trivana da učestvuje na Konferenciji o otpadu koja će u novembru 2019. godine biti održana u Turskoj.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter