Izvor:
20.05.2019 u 10:09
0

NEOPOVRATNA ŠTETA: Sneg potpuno uništio maline! 70% manje roda ove godiine!

Nevreme koje je pogoilo region nanelo je veliko štetu poloprivrednicima u Hrvatskoj i BiH, a ni Srbija nije prošla bez posledica.

Naime, pre snega koji je napadao u Srbiji u ne tako tipičnom periodu godine, maline su napale neke biljne bolesti, pa je procena bila da će rod biti za 50-70% manji, a nakon snega štata će biti još veća. Proizvođači su pokušali da stresu sneg, pa je zbog toga lom stabljika još veći, rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupima u Srbiji.

Sneg koji napadao u maju vejao je u Zlatiborskom okrugu zabeleo je Sjenicu, Novu Varoš i sela oko Kosjerića, dok su planine Zlatar i Zlatibor kao usred zimske sezone. Vejavica umerenog intenziteta zatekla je i goste Kopaonika. U selu Varda kraj Kosjerića sneg je naneo poljoprivrednicima štetu, jer je pao na uveliko olistale malinjake. Meštani iz ivanjičkih sela u podnožju planina Golija, Javor i Mučanj opštinskoj upravi prijavili su juče štetu na malinjacima, a u nekim selima se procenjuje velika šteta koja je zahvatila i zasade kupina.

Dobrivoje Radović ispred Asocijacije proizvođača kupina i malina Srbije istakao je da su “poloprivrednici očajni da ne znaju kako će preživeti tu katastrofu”.

Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije, rekao je da će se šteta utvrditi tek u narednim danima i nedeljama.
– Maj je svakako nepredvidiv, kiše koje su padale su dobre za naše njive i useve. Međutim, tek ćemo videti šta će nam ovaj sneg doneti kad su u pitanju voćnjaci. Kada se šteta utvrdi, ona će diktirati cenu naših poljoprivrednih proizvoda – rekao je Kiš.

U Jagodini i Pomoravlju, nakon prestanka kiše, reke su i dalje u svojim koritima, ali na njivama zasejanim kukuruzom i pšenicom leže velike količine vode.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava

Trebaće nekoliko dana, pod pretpostavkom da kiša više neće padati, da se voda povuče tamo gde je ležala. Biljke će biti žute i sporo će se oporavljati, rekli su stručni savetodavci za ratarstvo u Jagodini.

Vest detaljnije pgledajte OVDE!

Happytv.rs/kurir
Foto.: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter