Izvor:
19.05.2019 u 15:52
0

POTPISANA TRI DOKUMENTA: Jača saradnja Kine I Srbije u oblasti bezbednosti!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži potpisali su danas tri dokumenata o saradnji dva ministarstva u oblasti unutrašnjih poslova.

Stefanović je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da se prvi sporazum tiče zajedničkih policijskih patrola koje će omogućiti bolju komunikaciju između kineskih građana i turista na teritoriji Srbije i naših vlasti.

Te zajedničke patrole treba da budu prisutne u Beogradu tokom letnjih meseci i da budu na usluzi kineksim turistima kojih je sada dvostruko više nego pre, objasnio je Stefanović.

Drugi sporazum će omogućiti brzo formiranje zajedničke radne grupe koja će sagledavati bezbednosne izazove u vezi sa projektima koji se realizuju u Srbiji ali I vezano za inicijativu Pojas I put.

Stefanović je upoznao visokog gosta iz Kine, inače prvog ministra javne bezbednosti koji je došao u posetu našoj zemlji, sa stanjem bezbednosti u Srbiji.

Kako kaže, najznačajniji domet delovanja će biti saradnja u oblasti visokotehnološkog kriminala I iskustvo Kine u vezi sa opasnostima u sajber prostoru.

Kineskog ministra je zamolio za dolazak kineskih stručnjaka iz te oblasti koji bi držali obuke I pomagali našim policijskim službenicima.

U narednom periodu ćemo raditi na razmeni iskustava u oblasti policijskog obrazovanja, kako osnovnog tako I onog na akademijama, I uskoro očekujem sporazum koji će omogućiti razmenu I iskustava ali I profesora, stručnjaka i studenata – rekao je ministar.

Jedna od tema razgovora bile su I zajedničke vežbe specijalnih I posebnih jedinica policije I, kako je rekao Stefanović, ostaje da se razmotri koje su to kineske jedinice ekvivalentne našem SAJ-u I Žandarmeriji koje bi mogle da dođu u posetu I pomognu u radu.

Predložena je I još intenzivnija saradnja u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narkotrafikinga I sajber kriminala, ali I terorizma.

Stefanović je istovremeno podsetio da Srbiju I Kinu povezuje čelično prijateljstvo u svakom smislu te reči.

Između dve zemlje postoji razumevanje I podrška u pitanjima od nacionalnih interesa – rekao je on i izrazio zahvalnost kineskom ministru za podršku koju Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta I zaštiti interesa Srbije kada je reč o aplikaciji tzv. Kosova za Interpol.

Kina je, kako je rekao, tada čvrsto stala na stranu Srbije I zaštitila naše strateške interese ali I međuanrodno pravo.

Kina je bila uz Srbiju u njenim najtežim trenucima I uvek ćemo biti zahvalni I nećemo zaboravljati tu podršku, ni 1999. Godine ni u drugim trenucima kada je Kina bila čvrsta, bratska I pomagala narodu Srbije u svakom smislu – rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine I dodao da je naša zemlja u svakom trenutku spremna da pomogne I podrži kineske partnere u svim aktivnosti koje smatraju važnim u zaštiti njihovih interesa.

Kineski ministar javne bezbednosti Džao Kedži istakao je da su razmena i saradnja Srbije i Kine u različitim oblastima aktivne i intenzivne i da sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje neprekidno napreduje.

Kako je primetio, učestale su posete predsednika dve zemlje, kako bi se postavile strateške smernice i temelji za dalji razvoj međudržavnih odnosa.

Dodao je da je sa srpskim kolegom, polazeći od postignutih važnih dogovora o saradnji predsednika Si Ðinpinga i Aleksandra Vučića, uz čvrstu podršku premijera dve zemlje, vodio otvoren i sadržajan razgovor i dodao da će preneti pozdrave predsedniku Siju i premijeru Kine Li Kećijangu.

Institucije za sprovođenje zakona imaju odgovornost i dužnost da važne konsezuse sprovedu u delo. Kina visoko ceni postignute rezultate u oblasti sprovođenja zakona, koja je važan deo bilateralnih ondosa i političkog poverenja između dve zemlje – rekao je Džao.

Istakao je da Kina visoko ceni i zahvalna je MUP-u Srbije na uloženom trudu u očuvanju ključnih projekata saradnje u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i u očuvanje bezbednosti kineskih institucija i osoblja u Srbiji.

On je naveo i da postoji dugogodišnje poverenje između ministarstava koje vodi i MUP-a Srbije, da su dve strane razvile saradnju u oblasti izgradnje kapaciteta za provođenje zakona i borbe protiv transnacionalnog kriminala, kao i u održvanju bezbednosti i stabilnosti dve zemlje i dva naroda.

Kineska strana je spremna da dalje produbljuje saradnju sa srpskim MUP-om u različitim oblastima, kako bi se ispratile ekonosmka saradnja i ljudska razmena dve zemlje, istakao je Džao.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter