Izvor:
06.10.2016 u 15:08
0

KRV, ZUBI I BORBA DO SMRTI: Momak iz Prokuplja na Fejsbuku objavljuje slike i snimke borbe pasa, ali za sebe tvrdi da je ljubitelj životinja

Prokupačka policija poslednjih nekoliko dana intenzivno radi na rasvetljavanju organizovanih borbi pasa u ovom kraju. Kako saznajemo, prijavu je, zbog jezivih fotografija i snimaka krvavih borbi pasa koje na svom fejsbuk profilu objavljuje Lazar Veljković iz Jasenice kod Žitorađe, podnelo slovenačko Udruženje za zaštitu životinja "Zavod Pit".

Veljković je na svom fejsbuk profilu gotovo svakodnevno objavljivao krvoločne obračune pasa, a posebno pitbulova. Na jezivim snimcima mogu se videti psi koje huškaju da se kolju do smrti. Krv, zubi, režanje i jedan mrtav pas – tako se ukratko mogu opisati scene sa ovih surovih borbi.

Fotografije i video snimke koje je Veljković objavljivao uz komentare da se za "život mora boriti do smrti", uznemirile su članove Udruženja za zaštitu životinja koje je sve njegove objave fotografisalo, prikupilo i odnelo policiji uz prijavu.

Nakon što je policija primila prijavu i kontaktirala ovog mladića, on je ugasio svoj profil na ovoj društvenoj mreži i napravio novi pod drugim imenom, a potom počeo da se pravda da je slike i materijal skinuo sa interneta, i da je on ustvari "veliki ljubitelj životinja".

Ovaj slučaj stigao je i do Osnovnog javnog tužilaštva u Prokuplju koje je odmah naložilo policiji u Žitorađi da podignu krivičnu prijavu protiv Veljkovića pod sumnjom da je izvršio krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja.

Intenzivno radimo na ovom slučaju – rekli su u policiji za "Blic".

U Udruženju za zaštitu životinja “Šapica” iz Prokuplja naglašavaju da su sigurni da se radi o verodostojnim snimcima i da poseduju i video materijal gde se navodno u toku borbe pasa čuje i glas izvesnog mladića.

Mi sumnjamo da se u Prokuplju i Žitorađi organizuju borbe pasa. Međutim, kao i svaka kriminalna radnja i to se odvija na nepoznatoj lokaciji i u strogoj tajnosti. Imamo saznanja i za konkretne lokacije na kojima se organizuju borbe pasa, ali ne možemo u javnosti da izađemo sa tim, to su podaci za policiju – kaže Biljana Vučetić, predsednik Udruženja "Šapica".

Ona dodaje da je pre nešto vise od dva meseca Udruženju prijavljen gotovo raskomadan pas i to u školskom dvorištu, a da su očevici tvrdili da su jadnog psa raskomadala druga dva psa koja je nahuškao nepoznati mladić.

– Očevici su nam rekli da je mladić namerno pustio pse na nedužnog lutalicu koji se tu zatekao. Na taj način on ih trenira za borbu – tvrdi Vučetić.

Lazar Veljković iz Jasenice kod Žitorađa tvrdi da su njegove objave potpuno pogrešno protumačene i da je on u stvari "veliki ljubitelj životinja" koji ima desetak lovačkih pasa, golubove, papagaje…

– Nikada nisam učestvovao ni u jednoj organizaciji borbe pasa, niti znam da se to radi kod nas. Pre godinu dana sam pronašao na ulici staford-terijera, doveo sam je kući i spasao sigurne smrti jer je bila izujedana. Pretpostavljam da su rane koje su vidljive po njoj nastale u borbi, ali nisam siguran – tvrdi za "Blic" ovaj mladić.

On naglašava da je statuse skidao sa interneta kako bi se reklamirao i ukazao na problem borbe pasa, ali da je sve to, kao i njegovi komentari poput: "Ubica", "Fale joj delovi kože, ali joj ne fali želja za nove borbe", koji su pisani pored slika pasa u žaru borbe, samo "pogrešno shvaćeni".

Od borbi pasa popularnije samo borbe petlova

I dok za borbu pasa niko sa sigurnošću ne može da potvrdi dali se organizuje ili ne, u Prokuplju se prema rečima predstavnika Udruženja "Šapica" čak na dve lokacije u gradu, na Carini i naselju Garić organizuje borba petlova.

Upućeni u ove nedozvoljene aktivnosti tvrde da tu nema neke zarade, a da je nagrada vlasniku čiji petao pobedi, u stvari petao koji je izgubio.

– To je na neki način tradicija u Prokuplju jer se ljudi time zabavljaju. Petlovi se ne ubiju na smrt, već čim jedan počne da beži borba prestaje a pobednik je rešen – nezvanično saznajemo od upućenih.

Blic
Foto: Facebook / Lazar Gvozdje Veljkovic

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter