Izvor:
06.10.2016 u 03:33
0

UGROŽENO VIŠE OD MILION LJUDI: Voda u Srbiji NARANDŽASTA! (FOTO)

U slučaju konzumacije ove vode za piće, došlo bi do mučnine i povraćanja.

Poznato je da je voda za piće u mnogim vojvođanskim mestima neispravna za konzumaciju, ali do sada nismo imali prilike da vidimo kako izgleda kada kroz slavinu protiče tečnost “obogaćena” različitim toksičnim metalima.

Međutim, jedna takva fotografija nastala je u Čurugu, u opštini Žabalj, na kojoj se umesto bezbojne vode za piće može uočiti tečnost narandžaste boje.

Božo Dalmacija, direktor Departmana za hemiju sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, za Telegraf kaže da je u ovom konkretnom slučaju reč o prisustvu gvožđa u vodovodu, kao i nedostatku fabrike za proizvodnju vode.

– Takva braonkasta nijansa, nekada i sa crnim tačkama, neprimetna je u podzemnim vodama. Međutim, kada dođe do nastanka neke promene u cevovodu, podigne se talog koji sa sobom ponese gvožđe, mangan i bakterije. Takva voda može biti problematična za piće, ali i za veš mašinu – objasnio je profesor i naglasio da bi u slučaju konzumacije ove vode za piće došlo do mučnine i povraćanja.

Kako kaže, veći problem bi izazvalo prisustvo mikroorganizama.

– U Vojvodini postoji 400 naselja, a fabrike za proizvodnju vode prisutne su u tek 18 slučajeva. To znači da se preko milion ljudi svakodnevno suočava sa neispravnom vodom za piće, a rešenje je trenutno nemoguće zbog loše politike o vodama, zbog manjka stručnjaka i nedostatka novca – rekao je Dalmacija.

On je dodao da u Čurugu na snazi nije zabrana vode za piće, kao i da bi rešenje moglo da bude češće ispiranje vodovodne mreže.

Izvor: Telegraf
Foto: Facebokk/Jelisaveta Savkov

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter