Izvor:
05.10.2016 u 18:15
0

NI 12 GODINA KASNIJE ISTINA O UBISTVU GARDISTA NIJE POZNATA: Roditelji i dalje u bolu i razočarani

Roditelji nastradalih gardista Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića rekli su da su razočarani u državu i pravosuđe, a njihovi pravni zastupnici kažu da istraga nije odmakla ni posle 12 godina. Oni su najavili da će slučaj internacionalizovati ako ne bude adekvatnog odgovora nadležnih institucija u Srbiji.

Pravni zastupnik Predrag Savić rekao je na skupu povodom godišnjice pogibije gardista da će zatražiti osnivanje posebne komisije – poput one koje je istraživala smrt novinarke Dade Vujasinović, i razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem i nadležnim pravosudnim institucijama.

"Ukoliko sve to ne urodi plodom mi ćemo predmet internacionalizovati", rekao je on i dodao da će se obratiti međunarodnim i evropskim institucijama, pa čak i Ujedinjenim nacijama.

Roditelji nastradalih gardista Janko Jakovljević i Petar Milovanović poručili su da su razočarani u državu i pravosuđe i da traže odgovor na to ko je "pobio njihovu decu".

Pravni zastupnik porodica poginulih Olgica Batić ocenila je da je ceo slučaj prava slika srpskog pravosuđa i dokaz da tužilaštvo ne radi svoj posao.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao je danas da su policija i tužilaštvo prava adresa za pitanje zašto nije završen postupak za nesreću na Topčideru, gde su pre 12 godina poginuli gardisti Vojske tadašnje Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

"Ne postoji sudski predmet. Kad dođe do Vrhovnog suda, on će ga rešiti", rekao je Milojević koji je i predsednik Visokog saveta sudstva.

On je rekao da ne zna da li će taj slučaj kada dođe do suda biti rešen u kraćem ili dužem roku, ali će sigurno biti završen.

Na mestu pogibije dojice gardista na ulazu u vojni objekat Karaš danas su zapalili sveće i položili cveće i članovi porodica, kao i predstavnice Žena u crnom koje su nosile tansparente "Nećemo zaboraviti zločin na Topičderu" i "Odgovornost".

Jakovljević i Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine u tajnom vojnom objektu Karaš u Topčideru, gde su bili na straži. Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu dok je takozvana nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba. Više javno tužilaštvo u odgovoru Insajderu navelo je da je taj postupak i dalje u predistražnoj fazi.

N1
Foto: ARhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter