22°C

Beograd

SVEČANA AKADEMIJA U GRAČANICI: Obeležen Dan opštine i veliki pravoslavni praznik!

Svečanom akademijom održanom u Domu kulture u Gračanici večeras je obeležen 21. septembar Dan te opštine i veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina - praznik manastira Gračanica.

Svečanoj akademiji pored vodeći ljudi Opštine Gračanica na čelu sa predsednikom opštine Vladetom Kostićem i potpredsednikom Vlade u Prištini Branimir Stojanovićem, prisustvovali su i vladika Raško-prizrenski Atanasije, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Ðurić, gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Reprublike Srbije Marko Ðurić je rekao novinarima da je došao u Gračanicu kako bi na dan te opštine preneo poruku predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića da je Srbija čvrsto uz svoje građane koji žive na prostoru Kosova i Metohije.

- Svim Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji treba odati priznanje na svemu što su istrpeli, posebno u poslednjih 16 godina i što su uspeli da opstanu u nemogućim uslovima. Danas se u selima u opštini Gračanica rađa mnogo više dece nego u centralnoj Srbiji i to je sjajna stvar koja je najbolji dokaz da su Srbi odlučni u tome da ovde ostanu i opstanu, a osnov za opstanak je pošten način rada svih onih koji predvode srpski narod na Kosovu i Metohiji - rekao je Ðurić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da su on i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica došli na Kosoo i Metohiju da bi pružili podršku ali i dali konkretnu pomoć srpskom narodu koji tu živi.

- Raduje da vidimo da život u Gračanici ide napred i da Gračanica raste i da se razvija - rekao je Vučević.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić je rekao da je Dan Gračanice prilika da se u njoj okupe prijatelji, ali i prilika da opštinsko rukovodstvo da izveštaj o svom radu u predhodnih godinu dana.

- Gračanica ima i svoje potrebe jer od jedne ruralne sredine postaje ozbiljna varoš, a naš zadatak je da obezbedimo uslove da se te potrebe ispunimo - rekao je Kostić.

Ranije danas u manastiru Gračanica obeležena je slava tog manastira - Mala Gospojina.

Tanjug
Foto: Flickr

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar