31°C

Beograd

U INAT TREĆEM RAJHU: Znate li KO je čovek sa legendarne fotografije i kakva je njegova veza sa SRBIJOM?

Svima je dobro poznata fotografija uslikana 1936. godine na kojoj masa ljudi salutira Hitleru poznatim nacističkim pozdravom i na kojoj su svi podigli desnu ruku u vazduh. Zapravo, ne svi. Jedan čovek stoji sa inatno prekrštenim rukama. I on ima veze sa Srbijom, a čak je i njegov inat toliko jak da se može nazvati srpskim.

Njegovo ime je Avgust Lendmeser, a nacističkoj stranci se pridružio 1931. godine. Napredovao je u stranačkoj hijerarhiji sve dok se nije zaljubio u Jevrejku Irmu Ekler. Zbog te ljubavi izbačen je iz stranke, a njihov brak zabranio je sud u Hamburgu, na osnovu tek utemeljenih Nirnberških rasnih zakona. U oktobru 1935. godine rodila im se prva ćerka Ingrid, a nekoliko meseci kasnije nastala je legendarna fotografija na kojoj Lendmeser odbija da salutira Fireru.

Pokušao je, dve godine kasnije, da pobegne u Dansku, ali je zastavljen na granici i optužen za "sramoćenje svoje rase". Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbi, ali naređeno mu je da napusti ženu i dete. Pošto je to odbio, uhapšen je i poslan na tri godine u koncentracioni logor. Nikada više nije video svoju ženu i dete. Tada je uhapšena i Eklerova, koja je u tom trenu bila nekoliko meseci trudna sa njihovom drugom ćerkom. Irena je rođena u zatvoru, a nedugo posle porođaja Irma Ekler je poslana u koncentracioni logor, gde je ubijena.

Nakon odsluženja kazne, Lendmesera su poslali u rat, na područje Srbije, gde mu se 1944. godine gubi svaki trag.

HappyTv.rs
Foto: Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar