23°C

Beograd

MINISTAR PROSVETE PORUČIO SA VUKOVOG SABORA: Uvek ćemo čuvati srpski jezik i štititi od lošeg uticaja!

Ministar, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas u Tršiću gde je prisustvovao završnoj svečanosti Vukovog sabora da će ministarstvo učiniti sve da zaštiti srpski jezik od loših uticaja.

- Uvek ćemo pružiti podršku manifestacijama koje imaju za cilj očuvanje srpskog jezika i kulture. Iz istog razloga u narednom periodu sa Ministarstvom kulture i informisanja pokrenućemo niz akcija, a naš prvi projekat biće povećanje fonda školskih biblioteka - rekao je Šarčević, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Navodi se da je uoči završne svečanosti zatvaranja 83. Vukovog sabora u Tršiću, ministar je sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem obišao Višenamenski centar, koji je sagrađen kako bi postao nacionalni centar za jezik i kulturu, kao i Galeriju Vukove spomen škole i Muzej jezika i pisma.

Gradonačelnik Loznice je istakao da će lokalna samouprava sa ministarstvima prosvete i kulture iznaći najbolje rešenje da Vukov sabor ne bude samo mesto okupljanja slavista već šire populacije, što će doprineti ne samo afirmaciji kulture i jezika već i regiona, kaže se u saopštenju.

Na zatvaranju Vukovog sabora besedu je održao Svetislav Božić, dopisni član SANU i redovni profesor Fakulteta muzičkih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a nastupio je i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo".

Tanjug
Foto: Wikipedia

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar