Izvor:
14.09.2016 u 20:08
0

MINISTAR KULTURE SMATRA SEBE MINISTROM ODBRANE: „Svedoci smo jakog upliva PROSTAKLUKA i BANALIZACIJE!“

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da može da se kaže da je istovremeno i ministar odbrane, imajući u vidu da jedna čitava generacija Srba nije posetila Narodni muzej, te da najmlađi i najpametniji odlaze iz zemlje. "Ima ona priča o Čerčilu koja objašnjava suštinu – ako ne branimo kulturu, šta ćemo onda da branimo", konstatovao je Vukosavljević u intervju Nedeljniku i poručio da će njegov najveći poraz biti ukoliko u svom mandatu ne otvori Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti.

Upitan šta bi poručio novim generacijama, ministar kulture se pozvao na govor Andrea Malroa.

Teško je davati poruke ljudima, ali kad malo bolje razmislim, to su dve reči: kultura i hrabrost. Te dve stvari čine osnovu identiteta. I pojedinaca i naroda.

Vukosavljević je kao prioritet svojih prioriteta naveo izradu kulturne strategije, koju je okarakaterisao kao ustav u kulturi, a na opasku šta će biti u njegovoj preambuli odgovorio da to moraju da budu kulturni identitet Srbije i šta je to srpski kulturni prostor. Naglasio je da je načelno rezervisan prema podizanju spomenika Zoranu Ðinđiću i Slobodanu Miloševiću i ocenio da inflacija novih spomenika nije dobra stvar, jer Beograd mora da vodi računa o svojoj tradiciji, stilu i ukusu. Smatra da spomeničko nasleđe u Beogradu nije loše, ali da se nismo dostojno odužili mnogim velikanima iz oblasti umetnosti i kulture, poput Rastka Petrovića, Miloša Crnjanskog, Diane Budisavljević.

Govoreći o medijima, Vukosavljević je medijsku sliku u Srbiji ocenio kao konfuznu i nestabilnu.

Konfuznu zbog izvesnog stepena deregulacije u pogledu zakona, a svedok sam i jednog jakog upliva prostakluka i banalizacije – ocenio je Vukosavljević.

Ministar je rekao i da će status novinske agencije Tanjug biti predmet analize.

Jasno je da država ne treba da bude u medijima, ali postoji margina krupnih izuzetaka. Mi ćemo vrlo brzo, u sačinjavanju medijske strategije, govorim o nedeljama, biti u prilici da potražimo model koji je prilagođen opštim tendencijama, ali i koji sadrži u sebi izvesne specifičnosti – naveo je Vukosavljević.

On je dodao da u Evropi ne postoji jedinstven pristup tom problemu, dodajući da je bolje da države nema u medijima, ali da postoje situacije u kojima je to dobro.

Ako sve prepustimo tržištu, onda ćemo da se češemo tamo gde nas ne svrbi – ocenio je Vukosavljević.

Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter