26°C

Beograd

IDEJA NOVOG MINISTRA PROSVETE ZAŽIVELA: Vratile se UNIFORME u školske klupe!

Posle više od tri decenije ukidanja nošenja uniformi u školama, njihov povratak je više nego izvestan, a ideja novog ministra prosvete Mladena Šarčevića, koja se u poslednjih nekoliko godina često čula, naišla je odobravanje i nastavnog osoblja ali i roditelja.

Ukoliko se Šarčevićeva inicijativa i relazuje, učenici svih osnovnih i srednjih škola u Srbiji bili bi uniformisani, što to danas nije slučaj. Izuzetak je, trenutno, nekoliko škola u Srbiji, uglavnom osnovnih, koje su samoinicijativno uvele ovakav način odevanja svojih đaka.

Šarčević je, da podsetimo, rekao da je lično za uvođenje uniformi, ali da mu je za to potrebna podrška nastavnika i roditelja.

Moje lično mišljenje je da bi đačke uniforme trebalo vratiti u škole! Naravno, za tako nešto potrebna nam je podrška nastavnika i roditelja, kao i saglasnost oko toga kako bi te uniforme trebalo da izgledaju – istakao je ministar, inače Osnivač privatne Osnovne škole “Ruđer Bošković”, gde svi učenici nose uniforme.

Pored ove, uniforme, zasad, između ostalih, nose i učenici Osnovne škole “17 oktobar” u Jagodini, koja ih je uvela pre dve godine, kao i osnovci “Alekse Šantića” iz Kaluđerice koji u njima poohađaju školu već pet godina.

Direktor ove škole Radivoje Miljić kaže da je vreme pokazalo da su doneli pravu stvar.

Mi smo tu priču “izgurali” jer sam tada imao apsolutnu podršku kolektiva i roditelja. Đačke uniforme kupuje škola, učenici ih zadužuju i na kraju školske godine, oprane i opeglane vraćaju – navodi Miljić.

Još je diskutabilno kako će uniforme izgledati. Postoji nekoliko načina, od onih plavih koje su se nosile u vreme bivše Jugoslavije, preko kecelja, do uniformi po kojima se prepoznaju britanske škole. Ipak, dosad su najčešće birane plave uniforme, što je otvorilo brojne debate na društvenim mrežama, gde neki podržavaju plavu boju, a neki su protiv nje.

Kakve god bile, roditelji, pogotovo dece koja su trpela vršnjačko nasilje, slažu se da su uniforme neophodne, pre svega kako bi se deca socijalno izjednačila i smanjila podela na siromašne i bogate. Nastavno osoblje, takođe, smatra da bi se sa njima uveo red u obrazovnim ustanovama.

Izvor: Telegraf
Foto: abbeyparkmiddle.worcs.sch.uk

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar