15°C

Beograd

Photo: TWITTER

Izvor: BLIC

BAZEN NA TAŠU SE OTVARA: Ovo su mere koje morate poštovati

Iako se granice polako otvaraju, čak smo i među prvim državama čijim će turistima Grčka da dozvoli ulazak u zemlju, mnogi građani Srbije se suočavaju sa činjenicom da će letovanje provesti u svom gradu. Umesto odlaska na more, pretpostavka je da će se zbog aktuelne pandemije građani više kupati u bazenima.

Otvaranje zatvorenih bazena za rekreativno plivanje građana na bazenima "Tašmajdan" planirano je za danas, sa važećim cenovnikom za propusnice koji nisu menjali, dok bazeni "25. maj" i dalje čekaju odluku Vlade za otvaranje.

Iz uprave bazena "Tašmajdan" naveli su da, prateći mere nadležnih institucija i stručnih službi, voda u bazenima je najmanje rizična zbog prisustva hlora, te je širenje virusa putem vode najmanje verovatno.

Iako je ova činjenica ohrabrujuća, Institut Batut je izdao mere za bazene i spa i wellness centre kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na Kovid-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).

Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spazoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti. Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.

Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima.

Rukavice se preporučuju zaposlenimau obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.

Pojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, nošenje kape. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.

Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih, kojima će se svakodnevno bar dva puta dnevno meriti temperatura i proveravati da li imaju neki od simptoma Kovid-19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na Kovid-19 zaposleni treba da ne dolazi na posao i da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.

- Poruka za sve posetioce bazena jeste da budu odgovorni pre svega prema sebi, pa onda i prema drugima. Obavezno da vode računa o socijalnoj distanci kako u bazenu tako i oko njega - navodi Marina Jovanović iz bazena "Tašmajdan".

OVO MORATE ZNATI

RASPADA SE NATO! Povlače se potpisi sa sporazuma!

SADA JE SVE JASNO! Bil Gejts PATENTIRAO KORONU JOŠ 2018!

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT! Noćas testirali MOĆNO LASERSKO ORUŽJE! (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Mere

1. Pre početka rada sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.

2. Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

3. Na svim ulazima u objekat svakodnevno postavljati dezobarijere – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola. Dezobarijere na ulazu u bazen i izlazu iz toaleta redovno održavati i dopunjavati svežim 0,2% rastvorom hlornog preparata.

4. Obezbediti pojačanu higijenu prostora i opreme, uz obavezno čišćenje i dezinfekciju prostora i opreme nakon svakog korišćenja, odnosno nakon svake grupe korisnika. Preporučuje se da se posetioci grupišu u vremenskim intervalima (broj osoba izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti). Između intervala poseta sprovesti dezinfekciju prostora i opreme i provetravanje. Posebnu pažnju posvetiti čišćenju i dezinfekciji svlačionica.

5. Redovno provetravati prostorije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. U zatvorenom prostoru bazena i spa zone proveriti funkcionisanje opreme za ventilaciju i odvlaživanje vazduha i maksimalno povećati ulaz spoljašnjeg vazduha.

6. Toalete posebno redovno čistiti i dezinfikovati i opremiti toalet papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.

7. Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu spa zone ili u prostoru pored bazena, ne rade do daljnjeg.

8. Otpad odlagati u kese u kante za smeće sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (2)

Gaga

Tesko radnicima

Okja

Meni je najvise zao radnika, koji ce za sicu jos dosta da peru, po ceo dan da se znoje u maskama i rukavicama ccc


Ostavite komentar