11°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: HappyBSC

KRIZNI ŠTAB: 238 NOVOOBLELIH, ŠKOLE ĆEMO POSLEDNJE OTVORITI! (VIDEO)

U toku je press konferenciija Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje epidemije Kovid-19. 

Izneseni su sledeći podaci:

U Republici Srbiji je do 15 časova 10. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.105  potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.893 osoba od kojih je 238 pozitivno. Hospitalizovan je 2.107  pacijent.

Na respiratoru je ukupno 136 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 14.240 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U poslednja 24 časa preminulo je 5 osoba,četiri osobe muškog i jedna osoba ženskog pola,prosečne starosti 60,4 godine. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 71

Prosek godina preminulih je 62,9.

U nastavku press konferencije Kriznog štaba naglašeno će se kapaciteti za blaže obolele popunjavati i da su svi koji su planirani da se testiraju su testirani, rekao je dr Kon.

- Testiranje će se nastaviti i kad epidemija krene da jenjava, laki pacijenti će se i kasnije morati izolovati kad prođe epidemija. Kod zdravstvenih radnika ćemo otkrivati asimptomatske slučajeve, tu moramo testirati, ostali moraju da imaju povišenu temperaturu preko 38 stepeni, teškoće sa disanjem i oba zapalenja pluća, to sada rade Kovid ambulante. Sve više i više pristižu brisevi. Možda su ljudi i dosad postojali ali se nisu javljali zdravstvenom sistemu. Ti kapaciteti su planirani kao potreba, a ne da moraju biti do kraja popunjeni.

Dr Kisić Tepavčević je naglasila da u improvizovanim bolnicima je 675 osoba, tu imamo i najveću fluktuaciju, a u bolnicama nemamo veliku dinamiku i imamo kumulativno nagomilavanje brojeva

Sa respiratorom je 60-70 odsto veća šansa da zaraženi pacijenti prežive, dodao je dr Kon.

Na Torlaku 223 zaposlenih, kod 12 osoba je potvrđen koronavirus, rekla je dr Kisić.

- Procedura je ista za sve, pa tako i za predsednika. Ukoliko se proceni da nije postojao epidemiološki rizik za prenošenje infekcije i ukoliko je osoba mlađa od 65 godina, ne postoje indikacije za samoizolaciju, naglasila je dr Kisić Tepavčević.

Ako virus uđe u neku osetljivu populaciju može doći do eksplozije, rekao je dr Kon, i to je jedan scenario. 

Drugi je da dođe do potpune zabrane kontakata, rekao je dr Kon. 

- Ovo je najosetljiviji period da uspemo da potisnemo virus do te mere da se više ne podigne, on ima svoju snagu kada ima puno zaraženih i onog trenutka kada to popusti on više ne može da dobije sposobnost da izaziva obolenje i za to mu treba kritična masa. Mi smo dobro, još uvek imamo zaravnjenje, nemamo taj skok, to je ogromna stvar a nalazimo se u samom maksimumu i trebalo bi da tako nastavimo. Imam snažnu podršku kolega sa kojima radim da je to apsolutno najbolje, imamo pred sobom jedan vikend koji je praznični za katolički deo ovog stanovništva i želim im srećan Uskrs i da shvate i oni i mi da štitimo život i da je to jedini razlog zbog čega toliko apelujemo i tražimo i nekad su mere jedini način, dodao je dr Kon.

- Doći će do popuštanja i relaksacije i smatram da će oni koji su prvi stegnuti i koji sve vreme trpe što su izolovani, neka popuštanja treba da budu prema tom delu stanovništva. Moramo da racionalno obezbedimo da se oni zaraze u tom periodu popuštanja i da racionalno popuštamo. Poslednja mera je otvaranje škola, po meni - rekao je dr Kon.

Dr Kisić Tepavčević je dodala:

- Svaki novi dan kada ne budemo imali smrtni ishod i kad ne budemo imali novu osobu na respiratoru biće pokazatelji za popuštanje mera.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar