16°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

KREDITI NA ODLOŽENO: Obustavu rata prihvatilo 94 odsto građana i 92,9 preduzeća

Za moratorijum na otplatu obaveza prema bankama odlučilo se 94 odsto građana, dok je nepunih 6 odsto izričito tražilo da nastave sa otplatom, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije (UBS).

Mogućnost da privremeno zaustave otplatu obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu, kažu u UBS.

- Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromenjeno plaćaju obaveze ka bankama su veće kompanije, tako da one čine oko 30 odsto ukupne kreditne zaduženosti privrede, izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

POČINJE NAJDUŽI POLICIJSKI ČAS! DANAS od 17h zatvaramo vrata svojih domova!

NAJAVLJENA ISPLATA PENZIJA - DANAS! Isplaćivanje iznosa u celosti!

KINESKI DOKTOR JUBIAO OTKRIVA SVE TAJNE KORONE!Ovde smo gosti koji su se vratili kući!

ZA VASKRS U CRKVI BEZ VERNIKA! Biće dozvoljen pričest ali u OVIM danima!

MERE U ITALIJI: Uskrs u izolaciji, uz kontrolu dronovima

PONOSI SE SRBIJO! Ovo su mali heroji koji svakoga dana nahrane 50 najsiromašnijih porodica (FOTO)

OSUĐEN NA KUĆNI PRITVOR! Domar iz "Spensa" mobilnim snimao devojčicu pod tušem

Predstavljeni podaci su zbirni, odnosno na nivou čitavog bankarskog sektora.

Kada se posmatraju banke pojedinačno procenti variraju, ali ne u većoj meri, kažu u UBS.

Svakako se može zaključiti da je velika većina korisnika bankarskih usluga odlučila da primeni zastoj u otplati obaveza, konstatuje se u saopštenju UBS.

- Iz ove statistike vidimo da su ljudi želeli da budu oprezni i da su smatrali sigurnijim da se odmah opredele za moratorijum, umesto da čekaju dalji razvoj situacije. To ne znači da su oni zapali u teškoće sa otplatom svojih obaveza prema bankama, već da su reagovali sa namerom da spreče svaki rizik. S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i veru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena, dodao je Vasić.

Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum iznosi oko 2 milijarde evra, što je podrška bankarskog sektora građanima i privredi da savladaju otežane uslove svakodnevnog života i poslovanja, koji su izazvani epidemijom Covid-19.

POŠTOVANI ČITAOCI, HAPPY BSC JE SPREMIO ZA VAS NAJMODERNIJU MOBILNU APLIKACIJU DA BISTE NAS LAKŠE PRATILI I BILI U TOKU SA SVIM VESTIMA. NAŠU APLIKACIJU MOŽETE PREUZETI OVDE ZA ANDROID I IPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar