25°C

Beograd

Photo: Tanjug/Printscreen

Izvor: HappyBSC

Dr Stevanović: Kod bilo kakvih respiratornih infekcija javite se u Kovid-ambulante u domove zdravlja!

- Što se tiče testiranja, u pojedinačnim slučajevima se rezultati čekaju duže, ali mi nemamo kapacitete kao i većina zemlja u Evropi da svaki bolesnik bude u samostalnoj sobi, pacijenti i kada su u zajedničkom smeštaju su na dovoljnoj distanci i svi nose maske. Pacijenti su nam izuzetno disciplinovani, poštuju sva pravila, tako da rizik daljnjeg širenja infekcije je vrlo mali, naglasio je dr Stevanović. Dodao je i da bi mnogo veća opasnost bila da se oni vrate svojim kućama dok čekaju rezultate testa.

Dr Kisić Tepavčević je naglasila da većinom svi dobiju rezultate u roku od 24 h.

Dr Stevanović je dodao da se nekad mora ponoviti test ili samog uzorka, pa se produži čekanje rezultata.

- To je procedura laboratorijskog rada, nekad čekakmo dva ili tri ponavljanja ili čitave serije, sve u cilju da budu rezultati tačni.

Na pitanje da komentariše hrvatske medije koji pišu da u Srbiji imamo loš pristup borbi protiv koronavirusa i ne dobar izbor lekara i šta misle na njihovo testiranje brzim testovima, dr Kon je rekao:

- Logično je da svako pokušava da objasni da je njegov način najbolji. Vreme će pokazati. Trenutno smo u borbi protiv virusa. Mi se nismo orijentisali na orijentacione testove, smatramo da to nije toliko korisno, možda će se pokazati da je njihovo rešenje bolje. Mislim da mi nismo nigde pogrešili jer je borba za život i kod njih i kod nas. 

Dr Stevanović je naglasio da za sve virusne infekcije postoje različiti simptomi kod različitih osoba.

- Pri svakoj ozbiljnoj promeni zdravstvenog stanja kod respiratornih infekcija svi treba da se jave u tzv. Kovid-bolnice. Na svaku pojavu respiratornih simptoma nazovite iil uradite samoprocenu na sajtu, ako imate bilo kakvu dilemu imate Kovid-ambulante u domovima zdravlja.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti