9°C

Beograd

Photo: wikipedia/printscreen

Izvor: Tanjug

RAZJASNITI PRIMENU: Antikrizne mere Vlade Srbije dobre!

Antikrizne privredne mere Vlade Srbije su dobre jer donose izvesnost i pomažu očuvanju radnih mesta, a što pre treba razjasniti od kada će se i na koji način primenjivati, konstatovano je na danas održanoj video konferenciji Biznis u izazovima vremena koju su organizovali Srpska asocijacija menadžera u saradnji sa ICT habom.

Sa donošenjem mera smanjeni su strah i zabrinutost privrednika, a izvesnost je mnogo veća, rekao predsednik Srpske asocijacije menadžera Dragoljub Damljanović.

-Mere su generalno dobre jer su usmerene da pomognu da se prebrodi težak period a tehnički nedostaju objašnjenja o njihovoj implementaciji, odnosno kako će se mere primenjivati-, rekao je on.

NAJNOVIJE VESTI O KORONI

OVO SU NAJNOVIJI PODACI IZ BOLNICE NA SAJMU: Tamo su 53 pacijenta, najmlađi pacijent ima 19 godina!

VUČIĆ SE DANAS OBRAĆA JAVNOSTI: U 18 časova biće održana 2 krizna štaba, prisustvuje i premijerka!

PREMIJERKA BRNABIĆ O NOVIM MERAMA: Ima još načina do uvođenja policijskog od 24 časa, o tome ćemo danas!

VULIN: Bilt traži da ne verujemo svojim očima, već njemu!

U AUSTRIJI PREKO 10.000 ZARAŽENIH KORONOM: Tirol glavno žarište!

Dodao je da je biznis okruženje shvatilo da država hoće da stane iz privatnog sektora i sačuva što više radnih mesta.

-Među merama nedostaje malo veća fleksibilnost za primenu Zakona o radu, prilagođavanja situaciji, kako bi se i tu pomoglo u očuvanju radnih mesta-, rekao je on i dodao da očekuje pojašnjavanje primene tog zakona i smernice kako bi se zadržali radnici na zakonit i korektan način jer mnoge firme imaju pad aktivnost.

On je rekao da državna isplata "minimalca" ima svrhu, a pošto nije za april onda je bolje za maj, nego za jun.

-Znamo sa čim možemo da računamo, i da se organizujemo za plate, bolje bi bilo u aprilu, ali dobro je i za maj-, rekao je on.

Kako je ocenio, u opštoj situaciji sa mnogo nepoznatih kada svi u privredi prave razne scenarije važno je da je država rekla koje su mere pa je jedna nepoznata manje.

On je rekao da se uvedeni moratorijum na dividende iako važi za sve najviše odnosi na strana preduzeća, i dodao da je to mera da bi se sprečio odliv novca.

Za meru državne podrške za isplatu 50 odsto minimalca u velikim firmama ocenio je da još uvek njena primena nije jasna pa će sačekati objašnjenje države koja je meru donela.

PROČITAJTE JOŠ

SAMO DOK TRAJE VANREDNO STANJE: Vlada donela Uredbu o online suđenjima!

U RUSIJI NESTAŠICA JEDNE VRSTE VOĆA! Ovo je njihov spas protiv korone!

AUSTRIJA IMA TAKTIKU! Kako ne otpustiti radnike u vreme pandemije?

Direktor sektora za strateške analize Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da je zadovoljan što su mere podrške privredi stigle brzo i dodao da su one u okvirnom obliku.

-Mi do kraja ne znamo tumačenje ovih mera i kako će se sprovoditi, a Vlada Srbije je prihvatila našu inicijativu da se napravi grupa koja će raditi na sprovođenju mera i biti svima dostupna, pa ćemo znati detalje- rekao je on.

Dodao je da će PKS čim dobije tumačenja Ministarstva finansija odmah obavestiti privredu.

-Moj utisak je da će mere važiti od 1. aprila, a to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim-, rekao je on, govoreći o državnoj podršci za isplatu minimalaca.

Dodao je da se za sada očekuje da sredinom maja bude prva isplata minimalca po ekonomskim merama Vlade Srbije.

-Tako se planira, pa verujem da će tako i biti-, rekao je on.

Vesović je rekao i da je izvesno da će i privreda morati da podnese svoj deo tereta, kao i banke i finansijskih sektor jer u državi postoji krizu druge vrste - zdravstvena i socijalna.

-Bitno da je kada se ta kriza završi i padne blokada možemo da se vratimo na staro, i da se za jedan kvartal pokrene sve što je zaustavljeno u državi- rekao je on i dodao da je treba razumeti i državu koja bi da je išla sa većim setom mera ka privredi imala problem sa monetarnom politikom.

Vesović je rekao da još uvek nije jasno kako će se mera podrške oko minimalca sprovoditi u velikim kompanijama i da se traži od Vlade Srbije tumačenje.

-Pokrenuli smo tu inicijativu, tražili tumačenje sprovođenja mera i mislim da će do sredine sledeće nedelje biti potpuno jasne instrukcije ka svima- rekao je on.

Kao nesumnjivo razvojne on je ocenio mere oko garantne šeme i funkcije Fonda za razvoj koje će delovati kad prođe kriza.

-Ostavljen je prostor za nove, pre svega sektorske mere, u najugroženijim delatnostima, turizmu, ugostiteljstvu i samostalnim delatnostima. A možda će moći da se deluje i oko primene Zakona o radu- rekao je on.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti