0°C

Beograd

MINISTARSTVO PROSVETE: Ðačke ekskurzije da budu bezbednije i jeftinije

Ministarstvo prosvete predložiće da se đački turizam tretira posebno u Zakonu o turizmu, kako bi ekskurzije bile bezbednije i jeftinije, najavio je danas predstavnik tog resora Bogoljub Lazarević i dodao da će uskoro biti donet i novi Pravilnik o nastavi u prirodi.

On je naglasio da se ne mogu izjednačiti putovanja dece i odraslih, jer su putovanja dece specifična.

"Tu se posebna pažnja mora obratiti i na bezbednost putovanja i na cenu. Razgovaraćemo sa Ministarstvom turizma, turističkim agencijama, Privrednom komorom Srbije da se dođe do pravila koja su specifična i koja bi bila deo Zakonu o turizmu", rekao je Lazarević.

On je najavio i novi pravilnik sa kriterijumima kada je nastava u prirodi u pitanju, koji će precizno definisati kakve prostorne uslove mora da ima smeštaj u prirodi.

"Nastava u prirodi često se održava u neadekvatnim objektima. Imamo plan da ubrzo donesemo pravila koja će propisati kakve prostorne uslove treba da ima smeštaj u prirodi", naglasio je on.

Upitan da li ministarstvo zabrinjava činjenica da je prošle godine prilikom pregleda autobusa pred ekskurzije isključeno 13 autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, a deset vozača zbog pijanstva, on je rekao da taj podatak uznemirava, ali i ohrabruje.

"Ohrabruje jer znamo da se škole pridržavaju Pravilnika o đačkim ekskurzijama i dobro je da je isključeno 13 autobusa, jer da su otišli na pitovanje imali bi veći problem i veći rizik", kazao je Lazarević i dodao da ministarstvo insistira na bezbednosti učenika.

Izvor:Tanjug
Foto:Twitter/24sata_HR

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar