11°C

Beograd

Photo: printscreen

Izvor: Telegraf.rs

KAKO SU ITALIJANSKI DOKTORI ZAKAZALI: Super-prenosilac korona virusa je zarazio čak 13 osoba!

Muškarac star 38 godina poznat samo po imenu Matija otišao je u bolnicu u mestu Kodonjo u Lombardiji i to tri puta sa simptomima sličnim prehladi pre nego što su ga lekari konačno testirali i utvrdili da je pozitivan na smrtonosni virus koji hara svetom.

Super-prenosilac koji je prvi oboleo od koronavirusa u Italiji, inficirao je svoju trudnu ženu, dva doktora, stariju ženu koja je umrla i najmanje još devet osoba nakon što ga lekari nisu testirali iz prve.

Muškarac star 38 godina poznat samo po imenu Matija otišao je u bolnicu u mestu Kodonjo u Lombardiji i to tri puta sa simptomima sličnim prehladi pre nego što su ga lekai konačno testirali i utvrdili da je pozitivan na smrtonosni virus koji hara svetom.

Prepisani su mu lekovi protiv prehlade i poslat je kući gde je na kraju zarazio preko više od 10 osoba..

Kako je sve počelo

Maratonac je počeo da se oseća loše 14. februara, a koronavirus mu je dijagnostifikovan šest dana kasnije kada je dobio upalu pluća.

Za to vreme bolest je preneo na najmanje 13 osoba, uključujući i na suprugu Valentinu, prijatelja sa kojim je trčao, dva doktora, kao i 77-godišnju ženu koju je upravo taj virus i usmrtio.

Iako nije bio u Kini, prema merama koje je Italija uvela krajem februara trebalo je da bude skeniran i izolovan čim su se pojavili simptomi. Tek kada se u bolnicu javio sa upalom pluća, njegova supruga se prisetila da je on možda bio u kontaktu sa prijateljem iz Kine.

Italijanski premijer Đuzepe Konte danas je okrivio neimenovanu bolnicu za seriju poteza koji su na kraju doveli do "eksplozije" virusa. U Italiji je utvrđeno 450 slučajeva i 12 osoba je umrlo

Matija je, kako se veruje, prvi oboleo u Italiji i navodno je virus dobio od prijatelja koji se početkom februara vratio iz Kine.

Inače, biće sprovedena i istraga u Lombardiji zbog propusta u bolnicama.

Tri puta išao u bolnicu

Matija je u tri navrata otišao u bolnicu, 15, 16. i 18. februara. Dati su mu lekovi za prehladu i poslat kući iako se osećao loše iz dana u dan.

U ranim jutarnjim satima 19. februara probudio se jer je teško disao i tada otišao u bolnicu gde mu je utvrđen upala pluća. I posle toga je lekarima trebalo 36 sati da ga konačno testiraju na koronavirus.

Zarazio je najmanje osam medicinskih radnika i pacijenata, među kojima i 77-godišnjakinja, jer nije odmah poslat u izolaciju.

Matija je inače i dalje u teškom stanju i to u bolnici u Paviji, nedaleko od Milana.

Njegova žena je na lečenju u Milanu, ali njeno stanje nije ozbiljno.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti