6°C

Beograd

Photo: Facebook

Izvor: Kurir

HRVATSKI NAUČNIK IZBACIO BROJKE Ovolika je verovatnoća umiranja od koronavirusa

Hrvatski naučnik Igor Štagljar, specijalizovan u području molekularne biohemije, odlučio je jasnim brojkama da smiri paniku u vezi s koronavirusom. Sam pogled na brojke sugeriše koliko su male šanse da obolite od koronavirusa, a još bitno manje da mu podlegnete, prenosi hrvatski RTL.

- Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da postoji 79.300 zaraženih koronavirusom. Od toga velika većina, njih 77.000, u Kini, od čega velika većina u Vuhanu. Vuhan ima 11 milijuna stanovnika. Pretpostavimo da su od gore navedenih 77.000 zaraženih svi u Vuhanu. Dakle, 0,7 odsto stanovnika Vuhana je zaraženo, a 99,3 odsto stanovnika tog grada nema virus. Govorim o gradu odakle je krenula epidemija - naveo je Štagljar.

Dodao je da je Vuhan bitan jer je žarište koronavirusa, što znači da je najopasnije mesto na Zemlji kad je reč o mogućnosti da se ljudi zaraze njime.

Pojašnjava da je upravo tih 0,7 posto ključna stavka jer na nju tek idu postoci smrtnosti.

Ako imate 85 godina, imate 0,7 posto šanse uopšte pokupiti virus, pa, ako ga pokupite, imate još 14,8 posto šanse umreti od njega, odnosno ukupno imate 0,103 posto šanse da umrete od tog virusa. To znači da je šansa da nećete umreti od tog virusa čak 99,897 odsto. Za jednog 45-godišnjaka te dve šanse pomnožene iznose 0,0028 posto da će ih virus ubiti, a 99,9972 odsto da neće.

A FOOD FOR THOUGHT REGARDING CORONA VIRUS OUTBREAK Danas je Svjetska Zdravstvena Organizacija (World Health...

Posted by Igor Stagljar on Уторак, 25. фебруар 2020.

- Za jednog 35-godišnjaka verovatnost da će umreti od ovog virusa je 0,0014 posto, a da neće umreti je 99,9986 odsto. To je 0,7 odsto da ga uopšte dobijete i 0,2 posto da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti - rekao je Štagljar.

Dodao je i da Kina ima 1,386 milijardi stanovnika te istakao da samo 0,0055 odsto Kineza ima virus.

- Eto koliko je virus zarazan. Poanta cele priče: da, opasnost postoji, no potpuno je nepotrebno stvarati ovakvu paniku - zaključio je profesor na Odeljenju za biohemiju i medicinsku genetiku na Univerzitetu u Torontu.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar