23°C

Beograd

Photo: youtube

Izvor: alo

CENTRALNA BANKA ODLUČILA: Od sutra u opticaju najsigurnija novčanica do sada

Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od sutra.

Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sad". Polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Nova novčanica sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikova

Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti, prenosi Bankar.rs. Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata sledeće godine.nje.

 Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela – novim novčanicama od 20 funti koje ljudi mogu početi da koriste od danas - rekao je guverner Banke Engleske Mark Karnei.

Podsećanja radi, Banka Engleske predstavila je novu novčanicu u oktobru prošle godine.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar