18°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Telegraf.rs

KOLIKO KOŠTA KORONA? Ako Kina tone, vuče sve za sobom

Kada je ova država u krizi, ceo svet strepi, i to sa razlogom

Kina je jedna od najvećih ekonomskih sila na svetu. Ona proizvodi veliki broj stvari koje se prodaju na celoj planeti, a mnoge zemlje zavise od kupovne moći njenih stanovnika.

PROJEKAT "PAMETAN GRAD" DONOSI OLAKŠICE: Lakše do Busplus kartica

Zbog toga i zbog još nekih razloga svi treba da budemo zabrinuti kada je kineska ekonomija u krizi, jer ona utiče na sve nas.

Kineska ekonomska moc danas je skoro 50 puta veca u odnosu na 1980. godinu – Kina je trenutno druga najveća ekonomska sila na svetu. Ipak, trenutno je njena ekonomija ugrožena zbog izbijanja koronavirusa, koji se odrazio na mnoge grane industrije i na celokupno funkcionisanje ove države.

Šta to znaci za ostatak sveta?

Kina je "svetska fabrika". Ona proizvodi dobra i alate, koji su nam potrebni za proizvodnju dobara. Na primer, ova zemlja pravi 70 odsto klima uredaja na svetskom nivou, kao i 58 odsto cipela.

Osim toga, u Kini je odštampan najveci broj primeraka Biblije.

PROIZVOĐAČI PLASTIČNIH KESA: Očekujemo novi pravilnik kako bi znali koje su DOZVOLJENE

Ako Kina uspori u svojim aktivnostima, poslovi širom sveta su ugroženi. Jaca ekonomija neke države znaci da u njoj žive bogatiji ljudi. Cak i srednja klasa u Kini ima veoma skup ukus, pa trecina zarade luksuznih brendova dolazi od Kineza.

Zbog toga modne kuće kao što su „Luj Viton“ i „Šanel“, i mnoge druge kompanije ovog ranga, zavise od građana ove zemlje i od onoga što se u njoj dešava.

I tehnološke kompanije imaju veliki prihod od kineskih gradana. Na primer, svaki sedmi ajfon završava u rukama Kineza. Sa 1,4 milijarde stanovnika, nije iznenađujuće što je Kina najveći potrošač električne energije na svetu, i jedan od najvećih kupaca nafte, čelika i bakra.

Na sve to, kineski turisti su veoma široke ruke. Oni su u 2018. na putovanjima potrošili cak 277 milijardi dolara, što je petina od količine koju su turisti širom sveta potrošili na putovanja iste godine.

JEZIVA ISPOVEST POSLE 15 GODINA Ovako su monstrumi zverski ubili moju ćerku Kaju (3) (VIDEO)

Kina je poznata i po tome što ulaže u velike projekte širom sveta. Ona gradi železnice u Keniji i Etiopiji, mostove u Hrvatskoj, puteve u Pakistanu. Tokom poslednje finansijske krize, postala je poslednje utocište i nastavila je da napreduje punom parom dok su ostali slabili, a pomenuti projekti na kojima Kina radi služe im kako bi izgradili politički uticaj širom sveta.

Taj uticaj je toliko značajan da se već sada u mnogim državama osećaju posledice ekonomske krize koja je u ovoj zemlji nastupila po izbijanju epidemije koronavirusa. Kada Kina tone, sa sobom vuče ceo svet.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti